Neo

Όταν ο Σόιμπλε συνελήφθη ψευδόμενος...

soimple

Σε μία ακόμη προσπάθειά του να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι συμφωνία υπήρξε και στο Eurogroup της 22ας Μαΐου αλλά η Ελλάδα ζήτησε άλλες τρεις εβδομάδες για επικοινωνιακούς λόγους! Μ’ άλλα λόγια, υπονόησε ότι η κυβέρνηση χθες θα έπαιρνε ό,τι υπήρχε στο τραπέζι στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά δεν ήξερε πώς να το «σερβίρει» στην ελληνική κοινή γνώμη. Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προφανώς ξεχάσει ότι... στα διεθνή ΜΜΕ είχαν διαρρεύσει στις 25 Μαΐου τα άτυπα πρακτικά του Eurogroup που είχε ολοκληρωθεί 3 ημέρες νωρίτερα χωρίς συμφωνία. Και σε αυτά όσα εμφανιζόταν να λέει ο ίδιος -και δεν διέψευσε ποτέ- κάθε άλλο παρά έδειχναν ότι υπήρχε τότε συμφωνία. Ο Σόιμπλε, βάσει των πρακτικών, έλεγε στους ομολόγους του πως συζητούσαν για μία νέα απόφαση για την οποία «δεν δικαιούται να διαπραγματευθεί χωρίς την εντολή από την γερμανική Βουλή». «Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (σ.σ. η απόφαση του Μαΐου του 2016). Δεν δώσαμε βέτο στο ΔΝΤ, ούτε εμείς, ούτε η Ολλανδία. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει δύο προγράμματα από το Ταμείο». Μάλιστα, αμέσως μετά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σκλήρυνε ακόμη περισσότερο την στάση του: «Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ένας συμβιβασμός (2016) οδηγεί σε έναν άλλο (το νέο προσχέδιο). Δεν έχω εξουσιοδότηση. Εάν είναι αυτός ο δρόμος, τότε καλή τύχη! Δεν θα βρούμε λύση». Και μετά συνέχιζε: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό ήταν μια τεράστια αποτυχία». «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από τη σημερινή. Να μάθετε το μάθημά σας, ότι πρέπει να παραμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate) για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», είχε καταλήξει ο Σόιμπλε, ομολογώντας ότι... δεν υπήρχε πιθανότητα να προέκυπτε συμφωνία τότε.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Alek 10:33 16/06/2017

    Δεν καταλαβαίνω το ασυμβίβαστο:
    «Ο Σόιμπλε, βάσει των πρακτικών, έλεγε στους ομολόγους του πως συζητούσαν για μία νέα απόφαση για την οποία «δεν δικαιούται να διαπραγματευθεί χωρίς την εντολή από την γερμανική Βουλή».»
    Σύμφωνα με αυτό που λέει η προηγούμενη πρόταση δεν βγαίνει το συμπέρασμα ότι είναι και η συμφωνία που τελικά υπογράφηκε. Προφανώς θα ήταν αυτό που προωθούσε η κυβέρνησή μας για κούρεμα ή οτιδήποτε άλλο για το χρέος το οποίο βέβαια θα έβαζε στο τραπέζι και ο Τσακαλώτος και το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση τα πρακτικά όπως παρουσιάζονται στο άρθρο, δεν καταδεικνύουν ψέμα του Σόϊμπλε. Απλώς πρέπει να μάθουμε ποια είναι η νέα απόφαση που συζητούσαν στο προηγούμενο eurogroup και αναφερόταν σε αυτήν ο Σοϊμπλε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.