ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αναμένουμε περισσότερες εγγυήσεις

Αυτήν την ώρα συνάντηση Τσίπρα - ΠΟΕ ΟΤΑ στο Μέγαρο Μαξίμου

Ως κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο θέμα των σκουπιδιών που σχηματίζουν βουνά στους δρόμους χαρακτήρισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιάννης Τσούνης την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τους εργαζομένους στους δήμους για συνάντηση το πρωί της Τρίτης στο Μαξίμου.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν πάμε να πιούμε καφέ, πάμε να διαπραγματευτούμε. Όταν καλυφθούμε για τους εργαζόμενους θα τα βρούμε».

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ «εμείς ακόμα αναμένουμε περισσότερες εγγυήσεις».

Σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο κ. Τσούνης σημείωσε ότι «η διάταξη που προτείνεται βελτιώνεται σε σχέση με το ηλικιακό όριο (σ.σ. από τα 45 έτη αυξήθηκε στα 50)».

Παρατήρησε, βέβαια, ότι κανείς δεν διασφαλίζει πως θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί αφού είναι απόφαση των δήμων.

Επέμεινα, ακόμα, ότι την πρόταση της ομοσπονδίας για μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των συμβασιούχων με βασικό κριτήριο την εμπειρία αφενός δεν την έχει αντικρούσει κανείς και αφετέρου ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να υιοθετηθεί.

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τα σκουπίδια θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που έχει προκηρύξει νέα απεργία για την Πέμπτη, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους των δήμων κατατέθηκε βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική και θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί σήμερα στην ολομέλεια προς ψήφιση. Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Δεν πρόκειται να χάσει κανένας συμβασιούχος στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι το όριο ηλικίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις αυξάνεται από τα 45 στα 50 έτη, ενώ έκανε λόγο και για λελογισμένη μοριοδότηση καθώς δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί κάποιος κλειστός, φωτογραφικός διαγωνισμός. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες βελτιώσεις στην τροπολογία μέχρι αύριο το πρωί οπότε θα εισαχθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν τα οργανογράμματά τους και εκτίμησε ότι όταν συμβεί αυτό τότε ο αριθμός των 2.500 κενών στην καθαριότητα ενδεχομένως να διπλασιαστεί.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα αναθεωρήσουν τη στάση τους μετά την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, ενώ εξέφρσε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ώστε να καταργηθεί η διάταξη από τον λεγόμενο «νόμο Ραγκούση» που παρέχει αυτή τη δυνατότητα στους δήμους.

Ο υπουργός αποκάλεσε «σκληρή ιδεοληψία» τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για εκχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας, ενώ χαρακτήρισε ως ατόπημα την ενέργεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να καλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς δεν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.