ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι παραμένει το «χαρτί» της Συνόδου Κορυφής

Σκληραίνει η διαπραγμάτευση για συμφωνία στο παρά 1’ του Eurogroup

«Μπαρούτι» μυρίζει το σκηνικό της διαπραγμάτευσης ενόψει του αυριανού Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να σκληραίνει την στάση της και να κρατά στο τραπέζι την «απειλή» της προσφυγής στη Σύνοδο Κορυφής, ως απάντηση στο «κάτω από τη ζώνη» χθεσινό χτύπημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ειρωνεύθηκε χθες δημόσια τον έλληνα πρωθυπουργό, καλώντας τον «να εμπιστεύεται» τον υπουργό Οικονομικών του, Ευκλείδη Τσακαλώτο και να μην τηλεφωνεί διαρκώς στην γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σκληρή απάντηση Μαξίμου

Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» σε βάρος όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και για τον λόγο αυτό, χθες βράδυ απάντησε με σκληρό τρόπο στον υπουργό Οικονομικών μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης («247») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσακαλώτο, δεν έχει εμπιστοσύνη στο κατά πόσο ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε θα δώσει θετική λύση για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει κάνει όσα όφειλε, είναι η σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν ώστε η Ελλάδα να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Προειδοποίηση για πολιτική διαπραγμάτευση

Παραλλήλως, παρότι η κυβέρνηση θέλει λύση στο αυριανό Eurogroup και αποφυγή κάθε περαιτέρω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου «βάζει το χέρι του στη φωτιά» πως όντως αύριο θα εξευρεθεί λύση και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα δεχθεί ως βάση συζήτησης την περίφημη «γαλλική πρόταση» με τον αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.
Ως εκ τούτου, χθες η κυβέρνηση συλλογικά έφερε στο πρώτο πλάνο την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα ότι αν δεν εξευρεθεί λύση στην συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί για την Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, ώστε να λυθεί (;) σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε. Έτσι, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και αναφερόμενος στην «γαλλική πρόταση», υπογράμμισε ότι «αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαϊου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Ουσιαστικά, την ίδια προειδοποίηση επανέλαβε χθες το βράδυ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκφράζοντας την αμφιβολία του για το κατά πόσον μπορεί να βρεθεί λύση σε ένα όργανο στο οποίο μετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Νωρίτερα, άλλωστε, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Flash, το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος σε Σύνοδο Κορυφής είχε αφήσει ανοιχτό και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. «Η κυβέρνηση λέει ότι χρειαζόμαστε λύση, δεν λέει ότι οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί εκεί ή αλλού... Δεν θα το θεωρήσω απίθανο να μεταφερθεί η λύση στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής... Δεν το θεωρώ απίθανο, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που έχει γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

«Διεθνοποίηση» της διαπραγμάτευσης

Στο πλαίσιο της κορύφωσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης εντάσσεται και το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύθηκε σήμερα στις δύο μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, τη Le Monde και την Die Welt αντιστοίχως. Σ’ αυτό, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει με έμφαση πως «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να συμφωνηθούν όχι ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά γιατί αποτελούν μια ορθολογική επιλογή για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η Ελλάδα». «Έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στο ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο. Στο δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού. Και το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν την χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω του άρθρου του ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.