ΕΛΛΑΔΑ

Βουνά τα σκουπίδια σε όλη τη χώρα - Νέες κινητοποιήσεις

Αδιέξοδο στη Συνάντηση Σκουρλέτη με τους συμβασιούχους-Σκουπίδια, δυσωδία, καύσωνας

«Μας αποκάλεσε μαϊντανούς, έχει αποφασίσει να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας - Το απόγευμα θα καταθέσω την τροπολογία είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι κατέληξε και η νέα προσπάθεια το μεσημέρι της Δευτέρας να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών που σχηματίζουν βουνά στους δρόμους καθώς άκαρπη αποδείχθηκε η συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

«Οι μάσκες έπεσαν. Αφού μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών μέσα σε 5 λεπτά είχε άποψη για την πρόταση μας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας.

Ο ίδιος στις δηλώσεις του κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικων ότι «έχει πάρει τις αποφάσεις του να δώσει την καθαριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Τον κάλεσε, πάντως, να επεξεργαστεί την πρόταση της ομοσπονδίας τονίζοντας ότι «δεν θα του επιτρέψουμε να δώσει κάτω από το τραπέζι την καθαριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο κ. Τράκας χαρακτήρισε, ακόμα, ανίκανο τον υπουργό Εσωτερικών να διαχειριστεί το μεγάλο ζήτημα που δημιούργησε μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης τόσο σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση όσο και με όσα είπε στους δημοσιογράφους μετά, έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει το απόγευμα νομοθετική ρύθμιση χαρακτηρίζοντας «εκτός τόπου και χρόνου» την πρόταση της ομοσπονδίας εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Η συνάντηση των δύο πλευρών διεξήχθη σε ηλεκτρισμένο κλίμα καθώς οι εργαζόμενοι στους δήμους στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών εξοργίστηκαν και ξέσπασαν στους αστυνομικούς που τους εμπόδιζαν την είσοδο στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ena

ena1

ena2

ena3

Ένταση στην πορεία των συμβασιούχων μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών

Τεταμένο το κλίμα μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών όπου λίγα λεπτά μετά τις 12 έφτασε η πορεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα.

poe1

poe2

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο υπουργείο, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία που έφραζε το δρόμο με ασπίδες. Οι συμβασιούχοι παραμένουν μπροστά στο υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.

Στις 12:30 υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση των απεργών με τον υπουργό, προκειμένου να συζητηθεί η νομοθετική πρόταση των εργαζομένων για την λύση του αδιεξόδου.

Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως θα συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Βουλή, μετά την «υποδοχή» που τους επιφύλασσε στο υπουργείο ο κύριος Σκουρλέτης.

Η νομοθετική πρόταση που κατέθεσε σήμερα μέσω συνέντευξης Τύπου η ΠΟΕ - ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων, είναι «εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας παράλληλα πως το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου και θα ψηφιστεί άμεσα, ενώ τα σκουπίδια πνίγουν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, δημιουργώντας μια ανυπόφορη κατάσταση βρώμας και δυσωδίας. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι απαντούν πως με τον συγκεκριμένο νόμο θα μείνουν στο δρόμο 10.000 συμβασιούχοι που σήμερα εργάζονται στους δήμους.

Η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου «δεν οδηγεί πουθενά», με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ, δήλωσε ο υπουργός στον Alpha 9,89 και εκτίμησε ότι τελικώς οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως εξήγησε, με τη νέα ρύθμιση οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο. «Αν δεν δεχθούν την πρόταση ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Διαβάζοντας με τους νομικούς μας τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, τη γυρίσαμε πίσω στον κύριο Σκουρλέτη γιατί αυτή η ρύθμιση αφήνει στο δρόμο 10.000 συμβασιούχους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Τράκας, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ομοσπονδίας το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να παρουσιαστεί μία νέα πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα προστατεύει τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Έτσι λοιπόν στις 12:30 σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση που θα έχει το εκτελεστικό όργανο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη θα κατατεθεί μία πρόταση, που όπως τονίζουν «είναι συμβατή με το Σύνταγμα».

Η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη μονίμου προσωπικού και ανανέωση των συμβάσεων για επτά με εννέα μήνες δεν ικανοποιεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το αποτέλεσμα? Αμετακίνητα τα σκουπίδια από τους δρόμους, αύξηση της βρώμας και της δυσωδίας και συνέχεια κινητοποιήσεων των συμβασιούχων έως την Πέμπτη. Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη και αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Δύσκολη εβδομάδα για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων καθώς τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί σε κάθε γωνία. Αντιαισθητική η εικόνα και για τους τουρίστες που συνεχώς αυξάνονται στη χώρα μας εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου.

Για σήμερα, Δευτέρα, έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα την αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας έλαβε την παραπάνω απόφαση κατόπιν των δεσμεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και για την κατάθεση ρύθμισης, η οποία θα αφορά τη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων έως την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι ένας μικρός αριθμός απορριμματοφόρων θα βγει στους δρόμους για αποκομιδή σκουπιδιών.

ooo

kolonaki-foto-1

 Καμπανάκι κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή της αναφέρει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρατεταμένη παραμονή και η συσσώρευση σκουπιδιών για τη δημόσια υγεία.

Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

Με την ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την λήψη των παρακάτω μέτρων πρόληψης:

Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:

-Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.

-Συνιστάται επίσης, οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

-Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο. Γι΄ αυτό, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

skoupidia-pirgos2

skoup-thes2
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποιεί

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό, χθες Κυριακή, ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις συστάσεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.