ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πολιτική διαπραγμάτευση στη Σύνοδο

Στα άκρα η κόντρα Αθήνας-Βερολίνου πριν το Eurogroup

eurogroup

Οξύνεται η ατμόσφαιρα και η ανταλλαγή σκληρών μηνυμάτων μεταξύ Αθήνας-Βερολίνου στο παρά 1’ του Eurogroup του Λουξεμβούργου, με την ελληνική πλευρά να απειλεί ευθέως με παραπομπή του θέματος στην Σύνοδο Κορυφής και την γερμανική να επιμένει στο «nein» ως προς τα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση από το μέτωπο της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης, ένα 24ωρο πριν την σύγκληση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, είναι πως η Γερμανία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δέχονται ως βάση συζήτησης ούτε την ελληνική, αλλά ούτε την γαλλική πρόταση για συγκρότηση ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.

 

«Πάμε Σύνοδο»

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη για πολιτική διαπραγμάτευση του θέματος σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο -ήτοι στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας του μηνός. Μάλιστα, πριν λίγο, κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση της διαπραγμάτευσης, με διαρροή του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραδέχθηκε πως, εφόσον δεν κάνει πίσω το Βερολίνο, μειώνονται οι πιθανότητες για συνομολόγηση συμφωνίας στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ''καυτή πατάτα'' θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η Μέρκελ», υπογράμμισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εν λόγω κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

«Ξεχάστε το χρέος»

Πάντως, προσώρας, το Βερολίνο δεν φαίνεται να «τσιμπάει» ούτε να... συγκινείται από τις προειδοποιήσεις της Αθήνας για παραπομπή της ελληνικής εκκρεμότητας στη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε σήμερα πως «δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας». Μάλιστα, ο εν λόγω αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τέτοιου τύπου μέτρα, ακόμη και αν κριθούν αναγκαία, «μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε προανήγγειλε ότι στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο «έχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε επί ενός βιώσιμου πακέτου προς την Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το περισσότερο που έχει να προσδοκά η Αθήνα είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρει την δόση...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.