ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνίες κορυφής για την διαπραγματευτική στρατηγική

Στα δύο η κυβέρνηση για τη συμφωνία

BELGIUM-EU-EUROGROUP

Κορυφώνεται η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελική πρόταση που θα πέσει σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, καθώς παρά τις «απειλές» της κυβέρνησης περί Συνόδου Κορυφής, ουδείς θέλει να χαθεί περισσότερος χρόνος. Ωστόσο, την ίδια ώρα, το μέτωπο της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά αρραγές είναι ως προς την διαπραγματευτική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Η χθεσινή διαρροή ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου που αποκάλυπτε το χάσμα που επικρατεί μεταξύ Αθήνας, Παρισίων και Βερολίνου ήταν ενδεικτική των δυσκολιών της σημερινής διαπραγμάτευσης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ''καυτή πατάτα'' θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η Μέρκελ», υπογράμμισε το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος, κρατώντας «ζωντανή» την προειδοποίηση, προς την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως αν δεν λυθεί σήμερα το θέμα, τότε το μπαλάκι θα φτάσει στο γήπεδο των ευρωπαίων ηγετών.

Τί θέλει η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, είναι πράγματι αποφασισμένος να μεταθέσει την συζήτηση του προβλήματος στην Σύνοδο Κορυφής, αν σήμερα το απόγευμα δεν προκύψει λύση και αν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δε κάνει πίσω από τις απόψεις του. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, στην Αθήνα θα ήθελαν, με την ενίσχυση των Παρισίων, της Λισαβόνας, της Ρώμης, αλλά και της Κομισιόν, να βρεθεί σήμερα μία εύπεπτη και πολιτικά διαχειρίσιμη συμφωνία για όλους, που να κλείνει εδώ το θέμα. Άλλωστε, ήδη από προχθές, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε κατά της περαιτέρω «δραματοποίησης» της ελληνικής υπόθεσης, που έχει, άλλωστε, κουράσει την κυβέρνηση, τους δανειστές αλλά και τυχόν επίδοξους επενδυτές.

Ως εκ τούτου, δεν είναι καθόλου απίθανο εν τέλει να υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, καίτοι είναι αρκετά ρευστό το τί θα μπορούσε να δεχθεί η ελληνική πλευρά, όπως και το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της. Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να κάνει αποδεκτή μία λύση ακόμη κι αν αυτή δεν οδηγεί αυτομάτως στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να απορρίψει μία πρόταση ακόμη κι αν περιέχει ορισμένα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. «Το θέμα δεν είναι οι επιμέρους λεπτομέρειες. Είναι να πρόκειται για μία συμφωνία οικονομικά βιώσιμη, που να δείχνει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», τονίζει στο matrix24.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενο στο τί δέχεται και τί απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση.

Διαφωνίες στο υπουργικό

Πάντως, ειδικά αυτό το θέμα δεν βρίσκει όλη την κυβέρνηση ενωμένη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η Ελλάδα κακώς απέρριψε την πρόταση του προηγούμενου Eurogroup και πως δε θα βρει πολύ καλύτερη πρόταση, όσο κι αν το διαπραγματευθεί. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αφού ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει στο τραπέζι εκ νέου την προειδοποίηση της Συνόδου Κορυφής, υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις υπουργών που καλούσαν τον πρωθυπουργό να πάρει η κυβέρνηση την συμφωνία του σημερινού Eurogroup, με το επιχείρημα πως αφενός δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για την ελληνική οικονομία, αφετέρου πως η Γερμανία πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να δώσει πολλά πράγματα παραπάνω...

Τα ως άνω έχουν τη σημασία τους, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην γραμμή της αποδοχής της συμφωνίας με επαναδιαπραγμάτευσή της μετά τις εκλογές κινούνται όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς και όλοι οι επικεφαλής των λεγόμενων «παραγωγικών υπουργείων», ενώ την ανάγκη για πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να περάσει η γαλλική πρόταση προκρίνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.