ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θολό το τοπίο μετά την απόφαση του Στε

Στον αέρα έλεγχοι, ρυθμίσεις, πρόστιμα

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι συνεχείς παρατάσεις προκειμένου να μην διαγράφονται πέραν της 5ετίας οι εκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Ειδικότερα, με την υπ' αριθμόν 1738/2017 απόφαση τους, οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν ότι εν όψει της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) «η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια ενόψει μάλιστα του ότι πλέον διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχου τόσο λόγω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων ελέγχου όσο και λόγω του γεγονότος ότι πολλά δεδομένα που αφορούν την πάσης φύσεως οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων (π.χ. εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τόκους καταθέσεων, κ.λπ.) εισάγονται στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, χωρίς να χρειάζονται καμία ενέργεια εκ μέρους των φορολογουμένων, έτσι δεν δικαιολογείται ο καθορισμός μακρού χρόνου παραγραφής πέραν των χρονικών ορίων που όριζαν οι προϊσχύουσες διατάξεις, σε χρόνο κατά τον οποίο η φορολογική διοίκηση δεν διέθετε τα εργαλεία αυτά».

Με αυτόν τον τρόπο, το ΣτΕ τινάζει στον αέρα όλους τους φορολογικούς ελέγχους που εκρεμμούν για λίστες καθώς και τα έσοδα από πρόστιμα και ρυθμίσεις χρεών που υπολόγιζε η κυβέρνηση από αναδρομικούς ελέγχους.

οι πρώτες εκτιμήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές και σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν μέχρι να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση καθαρογραμμένη.

Σε κάθε περίπτωση, πολλές υποθέσεις προ του 2011 θα πρέπει να παραγραφούν και να τις εγκαταλείψουν οι ελεγκτές, ενδεχομένως και επιστρέφοντας και χρήματα στους πολίτες.

Βέβαια οι οικονομικοί ελεγκτές, σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούν ήδη τρόπους ανάκαμψης της απόφασης του ΣτΕ.

Αν μέχρι σήμερα η παραγραφή δεν γινόταν για μία χρονιά καθώς κ η μαζική παράταση για υποθέσεις ήδη παρατεταμένες 2 και 3 φορές πιθανότατα δεν θα έμεναν ανοιχτές υποθέσεις πριν του 2010.

Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες τα στοιχεία για τις καταθέσεις 1,3 εκατ. φορολογούμενων να να θεωρηθούν ως νέα. Φαντάζει όμως αρκετά δύσκολο καθώς τα στοιχεία των λογαριασμών αυτών προϋπήρχαν και δεν είναι καινούρια. Από την άλλη πλευρα τα δικαστήρια υποστηρίζουν πως δεν πεόκειται για νέα στοιχεία αφού ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έπρεπε να είχε εντοπίσει αυτές τις καταθέσεις από την αρχή.

Η στάση του φοροελεγκτικού μηχανισμού πέρα από την ζημιά στα έσοδα του κράτους με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις στις παραγραφές απομάκρυνε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία και δημιούργησε ένα κλίμα ανασφάλειας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.