ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11 ο πρωθυπουργός

Στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο για την κυβέρνηση

paulopoulos-tsipras

Να «χτίσει» μία νέα πολιτική αφήγηση, με στόχο την σταθεροποίηση της κυβέρνησης και την βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος επιχειρεί ήδη από χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» και πως η έξοδος από το Μνημόνιο δρομολογήθηκε μετά την χθεσινοβραδινή συμφωνία στο Eurogroup.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, οι τόνοι τους οποίους υιοθέτησαν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν σχεδόν... πανηγυρικό. «Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης», ήταν το «τιτίβισμα» του Αλέξη Τσίπρα στο twitter.

Πολιτικά μηνύματα

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, αναμένεται σήμερα να στείλει πολύ περισσότερα πολιτικά μηνύματα κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την επίτευξη συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης, για το περιεχόμενό της αλλά και για όλες τις διεργασίες των τελευταίων ημερών στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης. Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο πως είτε εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο -κατά τον καθιερωμένο διάλογο ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων- είτε εξερχόμενος της Ηρώδου Αττικού μετά την συνάντηση, θα θελήσει να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στην κοινωνία για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και έξοδο από την κρίση.

Άλλωστε, αντίστοιχα πολιτικά μηνύματα είχε στείλει χθες βράδυ, με δηλώσεις του μετά το Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χρησιμοποιώντας κι εκείνος με τη σειρά του την φράση «γυρίζει σελίδα» για την Ελλάδα. «Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα» είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, εγγυώμενος πως «αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στις δικές της δεσμεύσεις, συνεχίσει με τις πολιτικές της, θα μπορέσουμε να βγούμε από το πρόγραμμα στο τέλος του 2018».
Για «άρση της αβεβαιότητας» έκανε λόγο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στηρίζοντας το «αφήγημα» περί εξόδου από το Μνημόνιο. «Με τη συμφωνία αίρεται η αβεβαιότητα, εξασφαλίζεται ο καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία και η ολοκλήρωση του προγράμματος. Δικαιώνεται επομένως η επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει ό, τι της έδωσαν στις 22 Μαΐου και να διεκδικήσει μία συνολική συμφωνία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διπλός στόχος

Οι... ενέσεις αισιοδοξίας για την προοπτική της χώρας και της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστούν, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr και τις επόμενες ημέρες -κι αυτό προκειμένου η κυβέρνηση να καταφέρει να ξεφύγει από την «μιζέρια» της μνημονιακής ατζέντας και να προκαλέσει νέα πολιτικά δεδομένα στην δημόσια ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την φιλοδοξία τους να στριμώξουν στην γωνία του πολιτικού παιχνιδιού τη ΝΔ, καθώς κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως, έπειτα από την χθεσινή συμφωνία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει δυσκολία να κρατήσει την ίδια στρατηγική και θα πρέπει να αναζητήσει καινούργια.

Ο απολογισμός του Μαξίμου

Πάντως, επί της ουσίας της συμφωνίας, ήδη από χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές έλεγαν «πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε» και στέκονταν στα εξής σημεία της απόφασης του Eurogroup:

«1. Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η - για πρώτη φορά - σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.
2. Έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.
3. Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης.
4. Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.
5. Υπήρξε δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).
6. Έγινε αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
7. Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.
8. Αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δις».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Τι φούμαρα που σου έδωσαν νά αναμεταδόσεις.!
  Αξιότιμε κ. πρόεδρε της Δημοκρατίας μας ,
  ή με την άλλη σου ιδιότητα ,
  Πολιτικάντη/ πολιτικέ, του ρουσφετιού και των σκανδάλων που περιέθαλψες στην διακυβερνηση τουΚώστα Καραμανλή τα οποία είναι και αίτια που μας έφεραν εδώ που είμαστε !
  Φτανει πιά , παρασιτείσου !
  Περίσωσε τον θεσμό ! ,
  Εξοχωτατε κ. πρόεδρε της Ελληνικής Προεδρευόμενης Δημοκρατίας μας !
  Σταματα να παίζεις το παιχνίδι των Τσιπρανελ , επειδή σε έβαλαν εκεί που είσαι , χωρίς να τ´αξιζεις ….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.