ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο υπολόγιζε ο πρωθυπουργός όταν έκανε εκείνη την περίφημη δήλωση περί γραβάτας.

Ενδέχεται μάλιστα όντως στη Σύνοδο Κορυφής να του φορέσουν και το φέσι, στο οποίο, υπό τύπον αστεϊσμού, αναφέρθηκε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πήγε στραβά στο Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου.

Αν όντως δεν εξασφαλίσει καμμία ρύθμιση για το χρέος θα είναι εκτεθειμένος απέναντι στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του, αλλά κυρίως θα εμφανιστεί αναξιόπιστος και ψιλός διαπραγματευτής -κι αυτό είναι το χειρότερο για τη δημοφιλία του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ- απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Το πλήγμα βεβαίως δεν θα περιορίζεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, αλλά θα έχει ως θύμα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνία.

Η ελάφρυνση του χρέους είναι σοβαρή παράμετρος στην προσπάθεια να εξέλθει της κρίσης η χώρα.

Θα ήταν ολιγότερον οδυνηρή η προσαρμογή στις συνθήκες που επιβάλλει η νέα συμφωνία με τους δανειστές εάν είχαμε τώρα τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και όχι μετά το τέλος των μνημονίων.

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα εάν πρώτον, επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες που λένε ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα συναινέσει, σ' αυτή τη φάση, να ενταχθεί η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Και δεύτερον, η εκταμίευση της δόσης, παρά την ψήφιση των μέτρων, γίνει τμηματικά, με μόνο σίγουρο το ποσόν που απαιτείται για να εξοφληθούν οι δανειστές, αλλά όχι και για να εξυπηρετηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Εάν όντως βγούν αληθινοί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (που ενημερώνουν τους δημοσιογράφους για το τι πρέπει να αναμένουν από το Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου) και διαψευστούν οι κυβερνητικοί παράγοντες, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, δεν μπορώ να καταλάβω πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά ωσάν να μην έγινε τίποτε, αλλά και πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι υπερψήφισαν τα νέα επαχθή μέτρα επειδή είχαν λάβει τη διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας ότι εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένταξη στο QE.

Πάντως, εάν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση είτε της κυβέρνησης προς τους δανειστές είτε των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς την κυβέρνηση και όλοι κάνουν το κορόϊδο, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε πλέον ή βέβαιον ότι η προσπάθεια του Μαξίμου να βελτιώσει το εις βάρος της κυβερνήσεως κλίμα θα πέσει στο κενό.

Ενδεχομένως η κυβέρνηση να μην μπορέσει συνέλθει και ποτέ, μέχρι να στηθούν οι κάλπες, από αυτό το χαστούκι των δανειστών.

Και ο λόγος είναι ότι αρχίζει και αλλάζει άρδην η συμπεριφορά των πολιτών έναντι της κυβερνήσεως.

Ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε γκρίνια ακόμη και οργή για τις αθετήσεις των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, στους ανά την επικράτεια καφενέδες, περισσεύει η ειρωνεία για τη συμπεριφορά, τους χειρισμούς και την ικανότητα των κυβερνώντων.

Και το γέλιο των πολιτών είναι η χαριστική βολή για κάθε κυβέρνηση.

Είναι, όταν ακούγεται, το σημείο χωρίς επιστροφή.

Επειδή αυτή την απλή αλήθεια ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες, και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με τα θέματα επικοινωνίας και ψυχολογίας των μαζών, το γνωρίζουν καλά, αδυνατώ να πιστέψω ότι σήκωσαν ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης -και συνεχίζουν ακόμη και τώρα να τον διατηρούν ψηλά- έτσι, για λόγους επικοινωνίας και χωρίς να έχουν κάτι σίγουρο.

Δεν μπορεί να μην έχουν κλειδωμένο κάτι καλό για τη χώρα.

Είναι αδιανόητο να μην έχουν και να λένε όσα έχουν πει και με τόσο κατηγορηματικό τρόπο.

Δεν μπορεί να κατηγορούν τα Μήντια για προβοκάτσια, φαιά αντιπολίτευση και παραποίηση της πραγματικότητας όταν σε λίγες μόνον ημέρες θα αποκαλυφθεί ποιός έλεγε αλήθεια και ποιός ψέμματα.

Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες να πάσχουν από αυτοκτονικό ιδεασμό.

Είναι πολύ ακραίο για να το πιστέψει ακόμη και ο πλέον αντισυριζαίος πολίτης.

Θέλω να πιστεύω πως στις 15 Ιουνίου η συμφωνία που αναμένει -ή επί το ακριβέστερον έχει προετοιμάσει- η κυβέρνηση θα επιτευχθεί και "τα κοράκια της συμφοράς" θα μείνουν νηστικά.

Θέλω να το πιστεύω.

Δεν είμαι όμως και σίγουρος...

10 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 17:59 04/06/2017

    Ε, λοιπόν, ως εδώ και μη παρέκει… Ας τελειώνουμε με τις ανοησίες που αναπαράγουν άσχετοι και υποκριτές, δίνοντας το λόγο πρώτα στα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας («Η Ελληνική Οικονομία 1960-1997» Αθήνα 1998).
    Το 1989, το ποσοστό δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ, ήταν 69,9%. Στις 11 Απριλίου του 1990 σχηματίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το έτος εκείνο «έκλεισε» με δημόσιο χρέος 80,7%. Σχεδόν 11 εκατοστιαίες μονάδες παραπάνω, «με το καλημέρα».
    Η αύξηση ήταν ήδη σοβαρότατη, για τα μέτρα της εποχής. Στην τετραετία 1986 – 1989, δηλαδή έπειτα από το «σταθεροποιητικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου (1985) και έως το … ποικιλοτρόπως ταραγμένο ’89, το ποσοστό του δημόσιου χρέους είχε ανέβει από το 55,9% στο 69,9%. Παρουσίαζε δε μικρότερους ρυθμούς ανόδου από το 1987 (τότε ήταν 62,2%). Αλλά το 1990 τινάχτηκε σαν ελατήριο…
    Το μητσοτακικό ελατήριο, στα έτη 1991 και 1992 έφερε το ποσοστό του χρέους στο 83,3% και 89% αντίστοιχα. Και κατόπιν το έκανε… πύραυλο! Στα 111,6% βρέθηκε το δημόσιο χρέος στο 1993, έτος κατά το οποίο επίσης κυβέρνησε ο… μεγάλος νοικοκύρης, με εξαίρεση το τελευταίο τρίμηνο (παρά ένα δεκαήμερο, για την ακρίβεια).

  2. — ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΙΟ ΑΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ
    ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ. ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ
    ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
    — ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΩΝΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
    — ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ’ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΣΟΦΟΣ, ΠΟΛΥ ΣΟΦΟΣ, ΣΚΕΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ
    ΛΑΟΣ !!!

  3. XYZ 14:24 03/06/2017

    Αχάριστοι!
    Καβλιές θά σας στήσει ο Τσίπρας. Δεν θα τού επιτρέψουν οί Ευρωπαίοι νά ξαναστήσει κάλπες πριν την ώρα τους, και αν επιμένετε όπωςδηποτε νά καθαιρέσετε τόν Τσίπρα γιατί δε φορεί γραβάτα, θά διορίσουν αυτοί τον πρωθυπουργό αλλά από αυτή τη Βουλή.

    Είναι δυνατόν κύρΦελεκη νά γίνουν ή νά ζητάτε εκλογές τώρα πριν νά τελειώσει η 2η αξιολόγηση και ξέρετε ότι έρχεται και η τρίτη πού θα αρχίσει το Φθινόπωρο για να κλείσει τά μέσα του2018 οπόπως γίνεται πάντα;
    Εγώ πάντως είμαι της γνώμης ότι η Ελλάδα χωρίς δραχμούλα είναι σαν τον Τσίπρα «αγράβατη».

  4. Πιθανότατα η κυβέρνηση θα δρέψει με 2 χρόνια καθυστέρηση τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, η οποία λογικά θα έπρεπε να είχε αφυπνιστεί ήδη από το κλείσιμο των τραπεζών και την προκήρυξη «δημοψηφίσματος » το 2015. Μόνο που τώρα πια, μετά τα νέα μέτρα και το πετσόκομμα των μισθών-συντάξεων εις τον αιώνα τον άπαντα, η απελπισία των πολιτών, που σιγά σιγά καταλαβαίνουν τι πρόκειται να επακολουθήσει τα επόμενα 20-30 χρόνια, θα τους οδηγήσει στην απόλυτη παραίτηση και μοιρολατρία. Γιατί παρόλο που πλέον ο σανός που αφειδώς προσφέρεται γίνεται ολοένα και πιο δύσπεπτος, οι μάζες της ελληνικής δυστοπίας θα συνεχίσουν να βοσκάνε μόνες τους σε άλλα λιβάδια μιντιακών απατηλών υποσχέσεων και φυγής, ακόμα κι αν τώρα πια γελάνε με τους εθνοσωτήριους. Εξάλλου ποιος μωρός παραδέχεται ποτέ τον αυτοχειριασμό του;

  5. freeman 20:41 02/06/2017

    Όλα τα ΜΜΕ τα έχουν εφοπλιστές , ή και εφοπλιστές , αν δουν ότι τα Μνημόνια αρχίζουν και τους αγγίζουν , θα στηρίξουν φανερά έξοδο από ΟΝΕ αφού και τα χρήματά τους είναι όλα στο εξωτερικό ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΦΟΥΝΤΑΡΙΣΤΟΙ . Νομίζω ότι ΤΕΛΙΚΑ δεν θα αποφύγουμε την έξοδο από ευρώ αφού αυτό συμφέρει την ντόπια και ευρωπαϊκή Ελίτ και απλά μακελεύουν την διακομματική Μεσσαία τάξη 7-8 εκ. πολιτών που ο μισητός τους Ανδρέας Άνδρωσε , μετατρέποντάς την σε πειθήνια ψωμόλυσσα σισιτιοεξαρτώμενη πλέμπα που θα παρακαλάει για ένα επίδομα ακραίας φτώχειας . ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΣΑΣ . Το : || ή Αλλάζουμε ή Βουλιάζουμε|| Γαπ 2007-2009 , καθώς τότε ΝΑΙ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΕΦΤΑ , ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ που θα έπρεπε κυρίως να αλλάζουν , ΤΟ ΕΘΑΨΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ , προβοκάροντας απομονωμένο το ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ . . . το δε πόπολο με κυρίαρχη ιδεολογία το ΝεοΕλλαδικότατο ||ΝΑ ΨΟΦΉΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ|| αυτοΔηλητηριάστηκε & εγκλωβίστηκε αναμασώντας την προδοτολογία 2010-2011 . ΤΏΡΑ , το πόπολο δειλό και άβουλο στους καναπέδες περιμένει μακάριο την εκτέλεση της θανατικής , του βιοτικού του επιπέδου , ποινής .

  6. dimitris 13:12 02/06/2017

    Και αυτή η μαριονέτα τελείωσε ζήτω η νέα μαριονέτα.

  7. freeman 12:48 02/06/2017

    Αναγκαστικά, θα συμφωνήσω μαζί σου .

  8. Vas_Pap 12:06 02/06/2017

    «….οι επικοινωνιολογοι του Μαχιμου……»
    Αφελεις ειναι,δεν ειναι επικοινωνιολογοι. Διοτι συνεχιζουν στο ιδιο μοτιβο σαν να βρισκομαστε στον Ιουλιο του 2015.

  9. Συγχαρητήρια για το άρθρο – η κυβέρνηση έχει τελειώσει. Ελπίζω να μην καταστρέψει ολοκληρωτικά τη χώρα πριν αποχωρήσει.

    ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ

  10. Ε.Στ. 10:09 02/06/2017

    Ο Σύριζα παραποιεί βάναυσα την πραγματικότητα πριν γίνει κυβέρνηση και έκτοτε δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην μας βομβαρδίζει με απίθανα ψέμματα. Εσείς επιμένετε να αρνείσθε αυτήν την οικτρή πραγματικότητα. Θα πρέπει μάλλον να βρίσκεσθε στο πρώτο στάδιο πένθους: Άρνηση, μούδιασμα και σοκ: «Δε μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μένα». Μέχρι την αποδοχή, έχετε ακόμα άλλα 3 επίπονα στάδια να περάσετε και μετά , αφού θα έχουμε καταστραφεί όλοι ολοσχερώς, θα ησυχάσετε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.