ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΛΑΘΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΤΕΣ...

Το κείμενο γράφτηκε το 1986 και μπορεί να χαρακτηριστεί και προφητικό αφού 30 χρόνια πριν περιγράφει με θαυμαστή ακρίβεια αυτά που ζούμε. Δεν σας λέω εξ αρχής ποιός το έγραψε. Θα εκπλαγείτε όταν, και αφού το διαβάσετε, σας αποκαλύψω το συντάκτη. Αν κάποιοι από σας προσπαθούσατε, ενόσω διαβάζετε το κείμενο, να μαντέψετε και τον συγγραφέα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα καταφέρνατε να τον ανακαλύψετε. Ας ξεκινήσουμε όμως την ανάγνωση:

Η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική χρεωκοπία και καταστροφή. Έχοντας μπει αμετάκλητα στην ομάδα των υπερχρεωμένων χωρών, έχοντας μόνιμα διαρθρωτικά και ολοένα διευρυνόμενα εξωτερικά ελλείμματα. Μη μπορώντας να αυξήσει την παραγωγικότητα. Μη μπορώντας να κάνει τις επενδύσεις που χρειάζονται στους κλάδους που πρέπει. Τροφοδοτώντας με τη συνεχή υποτίμηση της δραχμής και τα αρνητικά επιτόκια τόσο την κατανάλωση όσο και την παράνομη διαρροή συναλλάγματος ακόμη κι από μικροκαταθέτες. Μη μπορώντας να κινητοποιήσει όλες τις εργαζόμενες τάξεις, λόγω του ότι δεν λειτουργεί και δεν έχει μείνει όρθια καμιά από τις βασικές αξίες πούναι κοινά αποδεκτές και θεμελιώνουν μια κοινωνία.

Σε μια εποχή και σε ένα κόσμο όπου η σύγχρονη βιομηχανική υποδομή είναι προϋπόθεση για την επιβίωση μιας χώρας, η δική μας μπήκε σε διαδικασία αποβιομηχάνισης, αποσύνθεσης της οικονομίας της κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Ενώ οι άλλες δυτικές χώρες τρέχουν με ταχύτητα υπερηχητικού, έχουν κι όλας κάνει την αναγκαία αναδιάρθρωση της οικονομίας τους με την αυτοματοποίηση, την ηλεκτρονική και την πληροφορική. Κι ενώ υπανάπτυκτες μέχρι χτες χώρες του Τρίτου Κόσμου, μπαίνουν με δυναμισμό στις αγορές και μας εκτοπίζουν και άλλες παράγουν προϊόντα της ηλεκτρονικής βιομηχανίας, υψηλής τεχνολογίας που εκτοπίζουν τα ανάλογα προϊόντα και αυτών ακόμη των υπεραναπτυγμένων δυτικών χωρών εμείς μετατρεπόμαστε σε πελώριο ξενοδοχείο της Δύσης που εξαρτιέται ολοκληρωτικά από τις Δυτικές Τράπεζες. Η διαδικασία της αποβιομηχανοποίησης και αποσύνθεσης της οικονομίας πούχει αρχίσει οδηγεί στα σίγουρα στη χρεωκοπία, την καταστροφή, τον μαρασμό, την εναπόθεση της τύχης της χώρας στις αγαθές προθέσεις των Δυτικών Τραπεζών, της ΕΟΚ, του ΔΝΤ...

...Γνωρίζουν καλά ότι οι μυστικοί δεσμευτικοί όροι που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στις Δυτικές Τράπεζες και την ΕΟΚ για να πάρει το δάνειο, σχετικά με τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό κλπ., είναι αδύνατον να τηρηθούν. Με συνέπεια τα επόμενα χρόνια να επακολουθούν νέοι πολύ πιο σκληροί όροι, για να συνεχίσει η δανειοδότηση, μπροστά στους οποίους το σημερινό χτύπημα του βιοτικού επιπέδου και η σημερινή ανεργία θάναι αστεία πράγματα. Και γνωρίζουν ότι η μόνη λύση θάναι και πάλι ο δανεισμός και συνεπώς η ουσιαστική χρεωκοπία της χώρας και η πλήρης υποτέλεια στις Δυτικές Τράπεζες, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει αυτή προς τα έξω. Αυτές θάχουν τότε όλη την τράπουλα στο χέρι και θα αποφασίζουν για τις τύχες της οικονομίας και συνάμα έμμεσα και για τις πολιτικές της τύχες. Οδηγούμαστε λοιπόν όχι μόνο στη χρεωκοπία, το μαρασμό, την πλήρη εξάρτηση από τις Δυτικές Τράπεζες αλλά και σε μια σκληρή δεξιά ημιφασιστική λύση με πτώση πάνω από το 50% συνολικά του βιοτικού επιπέδου και με μαζική ανεργία.

Υστερόγραφο 1: Το περίπτερο στη γωνία Ακαδημίας και Ρήγα Φερραίου, πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη, μεταξύ των άλλων πουλάει και παλιά βιβλία σε χαμηλή, σχετικά, τιμή. Χθες αγόρασα ένα τετράτομο έργο του Στέφανου Τσαπάρα για την πολιτική ηγεσία και τους ξένους στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας (1821-1994). Επίσης προμηθεύτηκα την Ιστορία των Μαθηματικών του Βίκτορ Κατζ και το βιβλίο "Ασκήσεις Γεωμετρίας (Ιησουϊτών)", εκδόσεις Καραβία, 1952. Και έναντι 13 ευρώ αγόρασα ένα ογκώδες βιβλίο 925 σελίδων των εκδόσεων Κάκτος με τίτλο "Οι Προκηρύξεις 1975-2002, όλα τα κείμενα της Οργάνωσης". Στο βιβλίο υπάρχουν και 621 ονόματα, αναφορές και στόχοι της 17 Νοέμβρη.

Υστερόγραφο 2: Αύριο, 29 Ιουνίου, συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού. Η βόμβα που, μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, πήγαιναν να τοποθετήσουν στον Πειραιά, έσκασε στα χέρια του και οι έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν στην εξάρθρωση της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο κύκλος του αίματος, ευτυχώς, έκλεισε. Μετά από 27 χρόνια δράσης οι φαντομάδες της 17Ν, οι περισσότεροι τουλάχιστον, βρίσκονται στη φυλακή, εκτίοντας ποινές πολυετούς καθείρξεως και ισοβίων δεσμών.

Υστερόγραφο 3: Εξυπακούεται πως η δράση των τρομοκρατών είναι καταδικαστέα. Η βία και πόσο μάλλον οι δολοφονίες δεν είναι αποδεκτές στη Δημοκρατία. Το ίδιο και τα κείμενα που αιτιολογούν εκτελέσεις ανθρώπων. Αν και σε ότι με αφορά αυτά είναι αυτονόητα, το διευκρινίζω για να μην έχουμε -στις περίεργες μέρες που ζούμε- τίποτε παρεξηγήσεις. Και το διευκρινίζω επειδή το κείμενο που παρέθεσα είναι της 17 Νοέμβρη. Ναι, ναι των τρομοκρατών και όχι κάποιου οικονομολόγου, πολιτικού ή αρθρογράφου, όπως ίσως, και μάλλον λογικά, υποθέσατε. Τώρα και με την απόσταση των χρόνων και των εξελίξεων διαβάζοντας κάποιος το κείμενο (και μην έχοντας βεβαίως στο μυαλό του ότι αυτό αποτελεί τμήμα προκήρυξης που συνοδεύει την αποτρόπαια δολοφονία του βιομήχανου Αγγελόπουλου) θα μπορούσε να πει πως είναι κάποιου μάλλον θεσμικού δημοσιολόγου που ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα του αυστήματος και όχι μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάλυσή του.

Υστερόγραφο 4: Το ακατανόητο άμα και δυσάρεστο είναι πως σε τούτη δω τη χώρα ακόμη και οι τρομοκράτες (των οποίων ο ρόλος υποτίθεται ότι είναι η ανατροπή του "σάπιου κατεστημένου"), έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των θεματοφυλάκων του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, οι οποίοι προτιμούσαν να διαγκωνίζονται για το ποιός θα επωφεληθεί από τα προνόμια της εξουσίας και χωρίς να πολυενδιαφέρονται αν βλάπτουν την πατρίδα και υποθηκεύουν το μέλλον των πολιτών της. Γι' αυτό και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Γιατί ακόμη και οι κωδωνοκρούστες για την εύτακτη πορεία της χώρας είναι οι λάθος. Και γι' αυτό συνεχίζουμε -και αφού έχουμε χρεωκοπήσει και υπαχθεί σε καθεστώς ξένης επιτροπείας- το δρόμο της καταστροφής και της απωλείας. Δυστυχώς...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Είχε ή δέν είχε, αυτή ειναι η ερώτηση, θά έγραφε ο Marlow σήμερα . Και βέβαια βρέ άθλιοι δέν είχε εποχή πού οι Έλληνες δημοσιολόγοι δεν καταστροφολογούσαν. Αιώνιες μυξοπαρθένες μάς καταντήσατε. Αυτό δέν ειναι τό προφητικό ειναι Ιεχωβιτικο, κάθε μέρα έρχεται τό τέλος του κόσμου και ποτέ δέν έρχεται.
    Μόνο αν βγούμε από τήν τέως ΕΟΚ, μπορεί νά τά καταφέρουμε νά φτιάξουμε κράτος καί λέω μπορεί, γιατί και τότε όλο και θά καποιον θα βρείτε νά λέτε πώς φταίει γιά τήν Ελληνική κατάντια.

  2. Καφενοβιακού τύπου πολιτικοοικονομική «ανάλυση» που την εποχή της (΄86/’87) δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα (ελληνική και διεθνή). Εντωμεταξύ ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν αλλάξει ολότελα από τότε δύο και τρεις φορές. Ένα παραληρηματικό κείμενο που θεωρείται κι από εσάς ντοκουμέντο και του δίνεται προσοχή, μόνο και μόνο επειδή συνόδευε την πισώπλατη δολοφονία ενός γέρου (καπιταλιστή; έστω!) που περπατούσε χωρίς συνοδεία σ’ ένα πεζοδρόμιο του κέντρου μέρα μεσημέρι.
    Πόσο πιο χαμηλά;
    Την επόμενη φορά ανατρέξτε σε προφητείες του Νοστράδμου κι ας ακολουθήσουν ο Παΐσιος, ο Λιακόπουλος… Θα διευρύνετε έτσι το αναγνωστικό σας κοινό και θα υπάρχει και πολυφωνία στα σχόλια. Όχι όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι…

    • Παίσιος 12:52 28/06/2017

      E βέβαια κύριε Αναγνώστη μου μόνο όταν έχει πει κάτι ο Μητσοτάκης είναι μπροστά από την εποχή του, γιγαντοτεραστιος και προφήτης, οι άλλοι είναι Λιακοπουλοι. Εκτίθεστε κύριε, εκτίθεστε.

      • Η παρανοϊκή δράση (και το παραλήρημα των προκηρύξεων) αυτών των ανθρώπων της 17Ν έδωσαν την αφορμή στη Δεξιά (του Μητσοτάκη) τότε να υποστηρίζει ανοιχτά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός καθοδηγούσαν τις πράξεις τους. Λίγα χρόνια αργότερα μάλιστα ο φέρελπις νέος και σημερινός εκλεκτός συγκυβερνήτης της ΠΦΑ, ο ΥΠΕΘΑ (εντελώς) Καμμένος δημοσίευσε και πολυσέλιδο πόνημα, υπαγορευμένο από θεωρητικό της χούντας Γεωργαλά, στο οποίο ανέπτυσσε όλα τα τερατώδη ψέματα και της συκοφαντίες σύσσωμης της Δεξιάς εναντίον της Δημοκρατικής Παράταξης. Εκτεθειμένοι είναι λοιπόν όσοι διαστρεβλώνουν σκόπιμα τα γραφόμενα για να συκοφαντήσουν όσους επιθυμούν να εκφράσουν τη γνώμη τους κατηγορώντας τους ως… μητσοτακικούς.
        Και η γνώμη μου είναι πως οι συντάκτες των προκηρύξεων της 17Ν δεν είναι οι «έστω λάθος κωδωνοκρούστες» της σημερινής κατάντιας, αλλά στενόμυαλοι και αδίστακτοι άνθρωποι που επαναλάμβαναν πολιτικά τσιτάτα και σχήματα λόγου, τα οποία κάποτε έτυχε να συμπίπτουν με τη συγκυρία. Όπως ακριβώς το σταματημένο ρολόι δείχνει θεωρητικά δύο φορές το 24ωρο τη σωστή ώρα, κι όμως μας είναι άχρηστο, γιατί δεν λειτουργεί. Μέμφομαι λοιπόν τον κ. Φελέκη, επειδή δεν περίμενα τέτοια επιχειρηματολογία από έναν αρθρογράφο με ευρύτερο πνευματικό ορίζοντα και γνώσεις, ο οποίος συνήθως σεβόταν τους αναγνώστες του, και κρατούσε το επίπεδο των σχολίων του πολύ ψηλότερα από τον πολτό και την υστεροβουλία των περισσότερων ΜΜΕ, δημόσιων ή ιδιωτικών, έντυπων ή ηλεκτρονικών.

  3. Έτσι είναι όπως τα γράφετε κ. Φελέκη. Δυστυχώς οι πολιτικοί που έπρεπε να προστατεύουν τη χώρα ενδιαφέρονταν και ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους. Τα ίδια και χειρότερα κάνει ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση, η δήθεν αριστερή. Σε ότι αφορά την τρομοκρατία όπως σωστά γράφεται ο κύκλος του αίματος ΕΥΤΧΩΣ έκλεισε. Δεν ξέρω αν ήταν τα κείμενά τους, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για κάποια χρόνια υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν γεια στα χέρια τους. Τέτοιος λαός είμαστε.

    • Ε.Στ. 14:41 28/06/2017

      Πώς έκλεισε ο κύκλος του αίματος; Ο Παπαδήμος βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.