ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ το κλίμα για τα νέα προαπαιτούμενα

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στα όριά τους

Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα στη Βουλή οι 5 τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ταυτοχρόνως, πάντως πέραν των βολών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με ένα ακόμη μέτωπο: την πολιτική εξάντληση των βουλευτών της συμπολίτευσης να στηρίζουν μέτρα χωρίς... να παίρνουν το χρέος.

Τα όρια της πολιτικής υπομονής και ανοχής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν σαφή χθες, στην πολύωρη συνεδρίαση ενημερωτικού χαρακτήρα μεγάλου μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Συμφωνία στις 15»

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, επιχείρησε πολλές φορές να καθησυχάσει τους ανησυχούντες βουλευτές, επισημαίνοντάς τους πως όλα δείχνουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Μάλιστα, προδιέγραψε μία συμφωνία με την οποία θα είναι ικανοποιημένο και το ΔΝΤ, το οποίο, κατά τον ίδιο, δεν αποκλείεται να αναγνωρίσει πως το ελληνικό χρέος αρχίζει να τίθεται σε τροχιά διαχειρισιμότητας -κάτι που, αν γίνει, θα φέρει ακόμη πλησιέστερα την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Γκρίνια και προβληματισμός

Ωστόσο, παρά την αισιόδοξη εικόνα που μετέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πολλοί βουλευτές δεν έκρυψαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε βολές επειδή έρχονται προς ψήφιση κρίσιμα προαπαιτούμενα ως τροπολογίες σε... ένα νομοσχέδιο για τα ψάρια -κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε με δριμύτητα όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Επίσης, αρκετοί βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό να τούς εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση θέτει τόσο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα αμέσως μετά να... περνά από κάτω.
Βεβαίως, πολλές ερωτήσεις δέχθηκε και η Έφη Αχτσιόγλου, αφού δύο από τις τροπολογίες που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας «πονάνε» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: η απάλειψη της 21ης Αυγούστου του 2018 ως ημερομηνίας επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και το πάγωμα για έναν ακόμη χρόνο των αυξήσεων στις συντάξεις, που μεταφέρεται πλέον στο 2023, από το 2022 που ήταν πριν. Η υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε πως το δεύτερο αφορά ένα αίτημα της τελευταίας στιγμής των δανειστών, που εξοικονομεί 250 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο κορβανά, ενώ ως προς το πρώτο δεσμεύθηκε προς τους βουλευτές ότι η απάλειψη της ημερομηνίας οφείλεται σε μία «παραξενιά» του ΔΝΤ, αλλά η νομοθέτηση της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων ισχύει κανονικά για μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν χθες κατέστη κάτι σαφές, αυτό είναι πως η πολιτική αντοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν μέτρα χωρίς να λαμβάνει η χώρα κάποιο σοβαρό «αντάλλαγμα» από τους δανειστές, έχει αρχίσει να εξαντλείται...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.