ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις

Βόζεμπεργκ: Αίτημα προστασίας για τις κυβερνοεπιθέσεις στην Κομισιόν

Ζητά να ενημερωθεί ποια επιχειρησιακά μέτρα πρόκειται να λάβει βραχυπρόθεσμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο.
vozemperk

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φαινόμενο της κατάχρησης των μέσων κρυπτογράφησης για εγκληματικούς σκοπούς κατέθεσε η ευρωβολευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, με αφορμή το τελευταίο «κύμα» κυβερνοεπιθέσεων κατά επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει η κυρία Βόζεμπεργκ, η κρυπτογράφηση δεδομένων και τα εργαλεία εξασφάλισης της ανωνυμίας των χρηστών ενισχύουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό ρωτά την Επιτροπή, εάν έχει επίσημα στοιχεία για τη χρήση της κρυπτογράφησης από τους εγκληματίες, πώς θα ενισχυθεί η τεχνογνωσία των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών και η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο για την πρόληψη του φαινομένου που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού:

«Το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο απασχολεί ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες και συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων στις νέες στρατηγικές της Ε.Ε. Στην έκθεση αξιολόγησης της απειλής αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα στο διαδίκτυο για το 2016 (iOCTA), η Europol αποκαλύπτει ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται σταθερά σε ένταση, έκταση και πολυπλοκότητα ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά σε ποσοστό εμφάνισης ακόμα και το παραδοσιακό έγκλημα. Στην εν λόγω έκθεση καταγράφεται μάλιστα ότι τα εργαλεία κρυπτογράφησης δεδομένων και εξασφάλισης της ανωνυμίας των χρηστών γίνονται με αυξανόμενους ρυθμούς αντικείμενο κατάχρησης για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων στο διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι η κρυπτογράφηση και τα συναφή μέσα ανωνυμοποίησης ενισχύουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και εξασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποια τα πορίσματα και τα στοιχεία που διαθέτει επί του παρόντος για τη χρήση της κρυπτογράφησης από τους εγκληματίες;
- Διαθέτουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την πρόληψη του φαινομένου κατάχρησης της κρυπτογράφησης για εγκληματικούς σκοπούς;
- Ποια επιχειρησιακά μέτρα πρόκειται να λάβει βραχυπρόθεσμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο;».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.