ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες πυροσβέστες στη μάχη

Ανεξέλεγκτες οι φωτιές στη Ν.Γαλλία –10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους [εικόνες & βίντεο]

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η νότια Γαλλία υποχρεώνοντας τις αρχές να απομακρύνουν άρον άρον 10.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους.

gallia1

 Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης μεγάλων πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, μία μάλιστα μαίνεται κοντά στο Σεν Τροπέ, αγαπημένο προορισμό των πλούσιων και διάσημων.

gallia2
Η πύρινη λαίλαπα έχει αποτεφρώσει κάπου 40.000 στρέμματα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου και σε κοντινές ορεινές
περιοχές καθώς και στην Κορσική στην αιχμή της τουριστικής σεζόν.
gallia4

Πάνω από 2.000 πυροσβέστες και 19 αεροσκάφη, περιλαμβανομένων και 10 Canadair έχουν επιστρατευτεί.

«Η εκκένωση τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων έγινε λόγω της προέλασης της φωτιάς», δήλωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μιλάμε για μια περιοχή που ο πληθυσμός τριπλασιάζεται το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Με τους ισχυρούς ανέμους και την ξηρασία να τροφοδοτούν τον πύρινο εφιάλτη η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε.

gallia5

Μια πυρκαγιά που μαίνεται στο La Croix-Valmer κοντά στο Σεν Τροπέ, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε το πρωί ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της περιοχής Στεφάν Μπουϊγιόν, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει στάχτη 4.000 στρέμματα δάσους σε μια παραθαλάσσια κατοικημένη έκταση.

Στην Κορσική ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούσαν όλη νύχτα να τιθασεύσουν έναν τοίχο φωτιάς που απειλούσε σπίτια στην πόλη Μπιγκούλια στα βορειοανατολικά και αποτέφρωσε ήδη αρκετά οχήματα κι έναν μύλο.

«Είναι σαν την Αποκάλυψη!» δήλωσε κάτοικος της περιοχής. Ευτυχώς οι άνεμοι κόπασαν το πρωί επιτρέποντας στην πυροσβεστική να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

gallia6

Στο Λυμπερόν, μια περιοχή με λόφους και λιβάδια με λεβάντα στην Προβηγκία οι φλόγες κατέφαγαν 8.000 στρέμματα γύρω απ’ το χωριό Μιραμπό αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν τους ενοίκους 100 κατοικιών.

Ένα άλλο πύρινο μέτωπο στο Καρός, βόρεια της Νίκαιας, αποτέφρωσε ένα σπίτι, μια αποθήκη και αρκετά οχήματα, ενώ οι ένοικοι ορισμένων σπιτιών μόλις που πρόλαβαν να απομακρυνθούν. Ο δήμαρχος Σαρλ Σιμπετά είπε ότι ξύπνησε μπροστά σ’ ένα «σεληνιακό τοπίο»...

gallia7

gallia8

«Ολόκληρη η Γαλλία έχει κινητοποιηθεί», είπε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στη νοτιοανατολική Γαλλία προσθέτοντας ότι έχουν καταφθάσει ενισχύσεις από τα βόρεια.

Η νοτιοανατολική Γαλλία βιώνει ένα πολύ θερμό καλοκαίρι με έντονη ξηρασία, παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.