ΕΛΛΑΔΑ

Ο Καμίνης, ο γερμανικός και ξένος Τύπος

Αθήνα: Πέφτει σήμερα η αυλαία για την documenta 14

Ολοκληρώνεται σήμερα η documenta 14 στην Αθήνα, «μάλλον αθόρυβα, χωρίς κάποια μεγάλη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση» σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Από την άλλη ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι «Η documenta14 ήταν δώρο για την Αθήνα» καθώς φιλοξένησε 300.000 επισκέπτες  και έφερε για 100 ημέρες την ελληνική πρωτεύουσα στο επίκεντρο του διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Η κορυφαία διεθνής εικαστική διοργάνωση σύγχρονης τέχνης διεξήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταξύ Αθήνας και Κάσελ- την έδρα της-, προκαλώντας αρχικά αντιδράσεις και επικριτικά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που έκαναν λόγο για «πολιτιστικό ιμπεριαλισμό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο απολογιστικό του άρθρο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Η documenta 14 «φαίνεται να πέρασε απαρατήρητη από πολλούς Αθηναίους, μάλλον τους περισσότερους και κάποιες φορές όταν γινόταν αντιληπτή προξενούσε έκπληξη. Όπως όταν για παράδειγμα η πλατεία Συντάγματος καλύφθηκε από τσουβάλια. Στην Αθήνα κάτι τέτοιο φαντάζει περίεργο, στο Κάσελ αντίθετα ο κόσμος είναι εξοικειωμένος εδώ και πολλές δεκαετίες με τη σύγχρονη τέχνη» αναφέρει το δημοσίευμα. Παράλληλα υποστηρίζει ότι εάν θέλει κάποιος να ψέξει σε κάτι την documenta14 στην Αθήνα αυτή είναι ίσως κυρίως η επικοινωνιακή της πολιτική: « Οι διοργανωτές πίστεψαν πιθανότατα ότι ήταν περισσότερο γνωστή στο κοινό από όσο πραγματικά ήταν. Οι ωραίες και λιτές αφίσες με μόνο τον αριθμό 14 που παρέπεμπε στην 14η έκδοση της έκθεσης έδιναν ελάχιστες πληροφορίες στο κοινό. Οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν τον όρο documenta».

Πάντως, οι διοργανωτές «δηλώνουν ικανοποιημένοι», σχολιάζει το δημοσίευμα, αφού τα στοιχεία αναφέρονται σε τουλάχιστον 320.000 επισκέπτες στους σχεδόν πενήντα χώρους στους οποίους εκτεινόταν η έκθεση στην Αθήνα και οι μισοί από αυτούς ήταν Έλληνες.

 

doc1444

 

«Στο Κάσελ η documenta 14 έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε εβδομάδες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών. Εκτιμάται πάντως πως θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο, το οποίο θα κινηθεί στους 30 χώρους στους οποίους εκτείνεται η έκθεση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο όταν κατέφθασαν τα άλογα με τους καβαλάρηδες από την Αθήνα.

Οι διοργανωτές μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει και το ρεκόρ πώλησης των καρτών διαρκείας φθάνοντας τις 12.000 ενώ στην προηγούμενη έκθεση ήταν 11.574. Ανεξάρτητα πάντως από τις αμφιβολίες που μπορεί να εκφράζονται σχετικά με τους αριθμούς των επισκεπτών στην Αθήνα, συνολικά φαίνεται ήδη ότι η documenta 14 από πλευράς εισιτηρίων θα είναι μια επιτυχία» καταλήγει το δημοσίευμα.

Αθήνα: «Η documenta14 ήταν δώρο για την Αθήνα»

«Η documenta14 ήταν δώρο για την Αθήνα» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης για την διεθνή έκθεση που με 300.000 επισκέπτες έφερε για 100 ημέρες την ελληνική πρωτεύουσα στο επίκεντρο του διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηναίων:

«Η Αθήνα, με συγκίνηση αποχαιρετά τη documenta14. Η Αθήνα, για 100 ημέρες, φιλοξένησε τη σημαντικότερη εικαστική έκθεση στον κόσμο. Για την τέχνη, η documenta είναι ό,τι αντιπροσωπεύουν οι «Ολυμπιακοί Αγώνες» για τον αθλητισμό και στους τρεις αυτούς μήνες η Αθήνα είχε την ευκαιρία να προβληθεί ως ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

«Η documenta14 ήταν ένα μεγάλο δώρο για την Αθήνα. Με πάνω από 300 χιλιάδες επισκέπτες, η πόλη απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει στις μεγάλες και πολύ απαιτητικές διοργανώσεις αλλά και να αξιοποιήσει την ευκαιρία ώστε να βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και υπογράμμισε: «η documenta14 έδωσε στην Αθήνα την ευκαιρία να αναδείξει τον σημαντικό σύγχρονο πολιτισμό της και προσέφερε την δυνατότητα να δικτυωθούν οι πολιτιστικοί φορείς της, με φορείς του εξωτερικού. Η documenta14 είναι η αρχή μιας νέας δυναμικής της Αθήνας, ως πόλος και προορισμός σύγχρονου πολιτισμού που θα επιδιώξουμε να ενισχυθεί περαιτέρω εν όψει μάλιστα και της διοργάνωσης από τον Δήμο της Αθήνας της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018». 

Η documenta14, υπό τον τίτλο «Learning from Athens», φιλοξένησε στην Αθήνα πάνω από 160 διεθνείς καλλιτέχνες, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την Αθήνα και την γνώρισαν από κοντά. Κατάφερε να συγκεντρώσει ένα διεθνές κοινό πολλών δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών (οι ξένοι επισκέπτες σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους είναι περισσότεροι από 150.000).

Το κοινό αυτό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Αθήνα, τους πολιτιστικούς της φορείς, τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή της, αλλά και τις γειτονιές της, καθώς η έκθεση ήταν διάσπαρτη σε 40 διαφορετικούς χώρους, μικρούς και μεγάλους, σε όλη την πόλη».

 

doc144

 

Τι έγραψαν οι μεγάλες ξένες εφημερίδες για τη documenta14

«Μια αναπάντεχη Αθήνα αναδύεται. ​...»

Liberation

«Η documenta 14 έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της Αθήνας να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή έτσι όπως την φιλτράρισε η επιμελητική της ομάδα, και να εμπλακεί σε έναν συχνά έντονο διάλογο γύρω από κοινωνικά ζητήματα».

New York Times

«Από τις νότες του τσέλου των παιδιών τα οποία εξασκούνται μέσα στο Ωδείο Αθηνών, στις πυκνά ζωγραφισμένες με γκραφίτι όψεις της ΑΣΚΤ, στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ακρόπολης, και τα πάρτυ σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια, το ταξίδι που δημιουργεί η documenta 14 για τους επισκέπτες, είναι συναρπαστικό. Το ιστορικό και σύγχρονο πλαίσιο της Αθήνας είναι πάντα ενδιαφέρον».

​The Wallpaper

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.