ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί σε νέα επεισόδια κοντά στην Ιερουσαλήμ

Δύο Παλαιστίνιοι βρήκαν τον θάνατο χθες Σάββατο σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην Ιερουσαλήμ, μία ημέρα μετά τα αιματηρά βίαια επεισόδια που πυροδότησαν τα νέα μέτρα ασφαλείας που επέβαλαν οι αρχές του Ισραήλ στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών.

Η αναζωπύρωση της βίας θα είναι το θέμα της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε κατεπειγόντως κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Αιγύπτου.

Επί μία εβδομάδα οι συγκρούσεις είναι καθημερινές ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και παλαιστίνιους διαδηλωτές που καταγγέλλουν την εγκατάσταση από το Ισραήλ ανιχνευτών μετάλλων στην είσοδο του τρίτου σημαντικότερου ιερού τόπου του ισλάμ, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Όμως ως την Παρασκευή, δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι, παρά μόνο τραυματισμοί.

Χθες Σάββατο ένας 17χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε λίγες ώρες αφού τραυματίστηκε βαριά από σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην αλ Αζαρία, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανατολικά της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σε μικρή απόσταση από εκεί, στην Αμπού Ντις, ένας άλλος έφηβος Παλαιστίνιος, 18 ετών, πέθανε όταν ένα κοκτέιλ μολότοφ, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που ήθελε να πετάξει στους ισραηλινούς στρατιώτες, έσκασε στα χέρια του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την προηγουμένη, τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με ισραηλινούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, ενώ τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από έναν Παλαιστίνιο μέσα στο σπίτι τους, σε έναν οικισμό εποίκων κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα γίνει αύριο θα επιτρέψει «να συζητήσουμε επειγόντως για τον τρόπο με τον οποίο οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση μπορούν να υποστηριχθούν», εξήγησε ο σουηδός πρεσβευτής στον Οργανισμό, ο Καρλ Σκάου.

Αντιπρόσωποι του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή κάλεσαν χθες όλα τα μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση» της βίας.

Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) ανέφερε ότι σημειώνει τις «διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ», του Μπενιαμίν Νετανιάχου, «σύμφωνα με τις οποίες το status quo στους ιερούς τόπους θα παραμείνει αμετάβλητο και θα τύχει σεβασμού».

Το Κουαρτέτο ενθαρρύνει «το Ισραήλ και την Ιορδανία», η οποία έχει ρόλο προστάτιδας των ιερών τόπων των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, «να εργαστούν από κοινού για να διατηρηθεί το status quo» στην Πλατεία των Τεμενών.

Ενώ και η ΕΕ προέτρεψε «το Ισραήλ και την Ιορδανία να εργαστούν μαζί για να εξευρεθούν λύσεις και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων».

Οι ισραηλινές αρχές εγκατέστησαν πύλες ασφαλείας στις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών έπειτα από μια φονική επίθεση εναντίον αστυνομικών τη 14η Ιουλίου κοντά στον ιερό τόπο αυτό.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι παγώνει κάθε επαφή με το Ισραήλ ωσότου τα μέτρα αυτά να ανασταλούν.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Νετανιάχου ανακίνησε τον φόβο των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της Πλατείας των Τεμενών, του πιο ιερού τόπου του ιουδαϊσμού, με το όνομα Όρος του Ναού. Το Ισραήλ ελέγχει τις εισόδους, αλλά η διαχείριση του ιερού τόπου επαφίεται στην Ιορδανία.

Οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν το status quo, βάσει των σιωπηρών όρων του οποίου οι μουσουλμάνοι μπορούν να πηγαίνουν όλες τις ώρες εκεί και οι εβραίοι να εισέρχονται συγκεκριμένες ώρες, χωρίς όμως να μπορούν να προσεύχονται εκεί.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ? η προσάρτηση της οποίας από το Ισραήλ δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ από την διεθνή κοινότητα ?η Παλιά Πόλη τέθηκε χθες υπό αστυνομικό κλοιό.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Πύλη των Λεόντων, κοντά στην Πλατεία των Τεμενών.

Πολλές δεκάδες Παλαιστίνιων με καλυμμένα τα πρόσωπα πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων επιβολής της τάξης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και κοντινά παλαιστινιακά χωριά, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

Στο σημείο ελέγχου στην Καλάντια, ανάμεσα στη Ραμάλα και στην Ιερουσαλήμ, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους και ισραηλινούς αστυνομικούς, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση επιτείνει τους φόβους περί αναζωπύρωσης και κλιμάκωσης του κύματος βίας που σαρώνει το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη από τον Οκτώβριο του 2015 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 289 Παλαιστίνιους, 47 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, δύο Ιορδανούς, έναν Ερυθραίο, έναν Σουδανό και μια Βρετανίδα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.