ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα της κρίσιμης συνεδρίασης...

ΔΝΤ: Ποιοι είναι οι όροι συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα;

Επέστρεψε χθες από την Ευρώπη, ειδικά για να λάβει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία -μαζί με τον κ. Πολ Τόμσεν και την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου- θα στηρίξουν ενώπιον των μελών την πρόταση για συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

 

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 μήνες και το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά εκτός εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στα μέτρα απομείωσης του χρέους που απαιτεί το Ταμείο.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ ζητά:
1.Μειώσεις των επιτοκίων
2.Συγχώνευση των δανείων, και
3.Επιμήκυνση αποπληρωμής 20 ετών.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν συζητηθεί επανειλημμένα, δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τους Ευρωπαίους, που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. «Δεν είναι βιώσιμο», είπε πηγή στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει τις συζητήσεις των στελεχών του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους «και πρέπει όλοι να το αποδεχθούν», διότι διαφορετικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να μην είναι ένα κανονικό κράτος.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις των πρακτορείων Bloomberg και Reuters, η πηγή προχώρησε σε διευκρινήσεις για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί ομαλά, καθώς το ΔΝΤ δεν εκτίθεται, όπως τονίστηκε, αφού ενώ θα εγκριθεί το ποσό (1,6 δις ευρώ) αυτό δεν θα εκταμιευθεί, όπως συμβαίνει με όλα τα κανονικά προγράμματα. Η ασφαλιστική δικλείδα που εφευρέθηκε δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να περάσει αλώβητο και αυτή την περιπέτεια, τόνισε η πηγή, η οποία παραδέχθηκε ότι η μόνη χαμένη είναι και πάλι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πηγή:
Το θέμα του «ταβανιού» που τέθηκε είναι γνωστό και περιθωριακό. Η Αθήνα αποδέχθηκε ότι δεν γίνεται να αυξάνεται το δημόσιο χρέος όταν συζητείται η διαδικασία της απομείωσης, όπως ζητά το ΔΝΤ. Διότι, τόνισε η πηγή, το χρέος δεν επιτρέπεται να αυξηθεί όταν μία χώρα γνωρίζει ότι κάποια στιγμή «θα το κουρέψουν» οι δανειστές σου.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει σχέση με το Πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό. «Είναι μία κουρτίνα», τόνισε η πηγή, «που βοηθά να αναβληθεί η αναδιάρθρωση του χρέους». Υποστήριξε, όμως, ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα δοθεί λύση μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τις μεταρρυθμίσεις και μέσα στις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται η υποχρέωση ότι θα φροντίσει για τη βιωσιμότητα του χρέους. Απαγορεύεται η αύξηση του χρέους, αλλά ΔΕΝ απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση των δανείων. Η πηγή είπε ότι συμβαίνει και το εξής οξύμωρο: Αν δοθεί τελικά η ελάφρυνση του χρέους, το Ταμείο θα παραχωρήσει τα 1,6 δις που θα εγκριθούν σήμερα από το Δ.Σ., οπότε θα αυξηθεί και το χρέος!

Η πηγή σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις, δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, δεν έχει τη δυνατότητα να «πειράξει» προς τα πάνω τις συντάξεις, επειδή όλα τα παραπάνω αυξάνουν το χρέος.
Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί την Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, τόνισε η πηγή και πρόσθεσε, αναφορικά με το θέμα της «απαγόρευσης» του ΔΝΤ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές:
«Απ’ ό,τι καταλαβαίνω το ΔΝΤ άλλαξε την διατύπωση στα τεχνικά κείμενα και απο το πλαφόν στο όριο της γενικής κυβέρνησης, έθεσε πλαφόν στο όριο της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι κάτι που φαίνεται μία απλή λεκτική αλλαγή αλλά αλλάζει ουσιαστικά τα πάντα διότι κυρίως εξαλείφει το αποθεματικό των 9,5 δις».

Η πηγή αναρωτήθηκε:
Τι συμφέρει τελικά στην Ελλάδα; Η έξοδος στις αγορές ή το δάνειο από τον ESM με επιτόκιο της τάξης του 1%;
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρονται να έχουν υπογραμμίσει σε όλες τις πλευρές ότι «δεν θέλουν την Ελλάδα τρόφιμο των δανείων. Επιθυμούν μία φυσιολογική κατάσταση. Και αναζητούν φόρμουλα για να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να υπογράψει Τέταρτο Πρόγραμμα, που ουδείς το επιθυμεί».

Στο Ταμείο πιστεύουν ότι αν η έξοδος στις αγορές είναι αποτυχημένη -εκφράζουν φόβους και για επιτόκια της τάξης του 7%(!)- τότε μοιραία η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση και θα χρειαστεί νέο Πρόγραμμα, που χαρακτηρίζεται οδυνηρή εξέλιξη για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.