ΚΟΣΜΟΣ

Συνέντευξη Τύπου Τουσκ-Άμπε

ΕΕ-Ιαπωνία: Ζητούν κι άλλες κυρώσεις για τη Β.Κορέα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας μετά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

«Συμφωνήσαμε να καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις κυρώσεις της που έχουν στόχο να περιορίσουν περαιτέρω τη μεταφορά στοιχείων και τεχνολογιών, αλλά επίσης και χρημάτων στα βαλλιστικά και πυρηνικά πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας», τόνισε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας για να του εκφράσει την καταδίκη του για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.
«Οι ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας παραβιάζουν εντελώς πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελούν απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», δήλωσε ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, Μαρκ Φιλντ.
«Καλώ το βορειοκορεάτικο καθεστώς να αλλάξει πορεία και να επικεντρωθεί στην ευημερία του λαού του, αντί για την παράνομη συνέχιση του βαλλιστικού και πυρηνικού του προγράμματος», πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ.
«Αυτό που κάνουν οι Βορειοκορεάτες είναι ριψοκίνδυνο, αδικαιολόγητο, παραβιάζει τις αποφάσεις (του ΟΗΕ)», τόνισε ο Τζόνσον μιλώντας στο BBC.
«Το πιο σημαντικό είναι η χώρα που έχει την πιο στενή οικονομική σχέση με τη Βόρεια Κορέα, δηλαδή η Κίνα, να εξακολουθήσει να ασκεί πίεση», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του το Πεκίνο ζήτησε σήμερα να αποφεύγονται «οι δηλώσεις και οι ενέργειες» που ενδέχεται να επιδεινώσουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας τις δηλώσεις και τις ενέργειες που ενδέχεται να επιδεινώσουν την ένταση και να εργαστούν από κοινού ώστε να αμβλυνθεί η ένταση», δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Φυσικά, πρόσθεσε, η Κίνα «είναι ξεκάθαρα αντίθετη» στην εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.