ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσίευμα της εφημερίδας Bild

Γερμανία: Στον «πάγο» η αποστολή όπλων προς την Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τις αποστολές όπλων προς την Τουρκία, εξαιτίας της διένεξης των δύο χωρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

«Η κυβέρνηση παγώνει όλες τις εν εξελίξει και μελλοντικές αποστολές», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε και να διαψεύσει την πληροφορία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Τουρκίας μετά την αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

«Θα εξετάζουμε σε κάθε στάδιο εάν είναι αναγκαία η επιβολή νέων μέτρων», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, τονίζοντας ότι ο αναπροσανατολισμός της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη διαδικασία όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εάν επιβεβαιωθεί το πάγωμα της αποστολής όπλων, θα πρόκειται για σαφή κλιμάκωση στην ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Έπειτα από το μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές «περιστρόφων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών» προς την Τουρκία, εξαιτίας των ανησυχιών μήπως χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις καταστολής κατά των αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφθασε μέχρι να παραβάλει την Τουρκία του προέδρου Ερντογάν με την κομμουνιστική δικτατορία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Η Τουρκία προχωρεί πλέον σε αυθαίρετες συλλήψεις και δεν σέβεται τους στοιχειώδεις προξενικούς κανόνες, αυτό μου θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε άλλοτε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας», δήλωσε στην Bild ο Σόιμπλε: «Όταν βρισκόσουν εκεί, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα: εάν σου συνέβαινε κάτι, κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για σένα».

Το Βερολίνο χτύπησε χθες την Τουρκία στο πορτοφόλι, εκδίδοντας προειδοποίηση προς τους Γερμανούς πολίτες σχετικά με την επικινδυνότητα των ταξιδιών στην Τουρκία, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, και απειλώντας με διακοπή της βοήθειας για τις επενδύσεις ή της εξαγωγές προς την Τουρκία.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει στις Βρυξέλλες το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.