ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η αναγκαιότητα για μια ισχυρή Σοσιαλδημοκρατία

Βιώνουμε σαν χώρα και σαν πολίτες μια περίοδο γενικευμένης παρακμής,ανασφάλειας,έλλειψης ελπίδας και προοπτικής.

Οι λόγοι που φτάσαμε ως εδώ αφορούν κυρίως τους κ.κ Σαμαρά και Τσίπρα.Η χώρα πλήρωσε ακριβά την οβιδιακή μεταμόρφωσή τους από σκληρούς αντιμνημονιακούς ως αντιπολίτευση,σε εξίσου σκληρούς μνημονιακούς ως κυβέρνηση.

Η πορεία του κ.Σαμαρά από το αντιμνημόνιο,στα Ζάππεια και από  κει στο 2ο μνημόνιο και στο ουδείς αναμάρτητος.

Η πορεία του κ.Τσίπρα από το πετροβόλημα των πάντων,στην παραδοχή για τις(παιδαριώδεις)αυταπάτες που είχε και από κεί στο 3ο μνημόνιο και στην υποταγή.

Θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη για τη χώρα, αν το 2010 είχαν και οι δύο επιδείξει την ωριμότητα που απέκτησαν καθυστερημένα.Κυρίωςόμως, οι κ.κ.Σαμαράς και Τσίπρας εγκλώβισαν τη χώρα σε μία στρεβλή αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της. Και χάσαμε πολύ χρόνο.

Τώρα,που όλα αυτά ξεγυμνώθηκαν και αποκαλύφθηκαν, το ερώτημα είναι τι κάνουμε.

Είναι απολύτως αναγκαίο για τη χώρα να συγκροτηθεί ξανά η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη.Αν σήμερα αυτό υπήρχε,θα ήταν διαφορετικό όλο το πολιτικό σκηνικό.

Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων,με σεβασμό στην διαφορετική προέλευση του καθενός.Να καλέσουμε και άλλες δυνάμεις να συμβάλλουν στο εγχείρημα.

Χρειάζεται ουσιαστικός και πολύπλευρος διάλογος, για να συγκροτηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου της χώρας από τη κρίση.Στόχος είναι η ανασυγκρότηση εκ βάθρων της χώρας μας,εις τρόπον ώστε να μην έχει ανάγκη τα μνημόνια.

Μία ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη μπορεί να γίνει,όχι μόνο ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων,αλλά και ο καταλύτης για να βγεί η χώρα από τη κρίση.

Αυτό το αντιλαμβάνονται πολλοί, γιαυτό και τελευταία γίνονται πολλές επιθέσεις φιλίας από τη Ν.Δ και τον Σύριζα.Θέλουν και οι δυό να μας εντάξουν στις μικροπολιτικές ή στις στρατηγικές τους επιδιώξεις.Θα πούμε όχι και στους μέν και στους δε.

Θα διαμορφώσουμε την δική μας αυτόνομη στρατηγική και θα απευθυνθούμε στην κοινωνία και στους πολίτες.Την αποδοχή,την συστράτευση και την εμπιστοσύνη ,μόνο αυτών ,επιδιώκουμε.

Το εγχείρημα συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εδράζεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.Η διάκριση Αριστερά-Δεξιά υπήρχε και θα υπάρχει.Δεν ανήκουμε στο χώρο του λεγόμενου προοδευτικού Κέντρου.

Εκφράζουμε για λόγους ιστορικούς,ιδεολογικούς,πολιτικούς και βιωματικούς το χώρο της σοσιαλιστικής παράδοσης και της σοσιαλδημοκρατίας.Δεν ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ το 1974 συγκροτήθηκε σαν σοσιαλιστικό κίνημα.Χωρίς αυτό να σημαίνει,ότι δεν μας ενδιαφέρει ο διάλογος και η συνεργασία με δυνάμεις που αναφέρονται στον χώρο του Κέντρου.

Κάποιοι όμως φαίνεται να μπερδεύουν την αλλεργία τους για το πρόσωπο του κ.Τσίπρα,με την αλλεργία για την αριστερά γενικότερα.

Εμείς δεν εκχωρούμε την Κεντροαριστερά στον κ. Τσίπρα.Αυτός ευτέλισε τις ιδέες της αριστεράς και είναι σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά μορφώματα.Σήμερα,η πρώτη φορά αριστερά της αυταπάτης(της ηγεσίας της)και της απάτης(απέναντι στους πολίτες),είναι σε αμφισβήτηση.Με ψέμματα και φαντασιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε μία προσωρινή ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.Το στοίχημα της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης,είναι να ανακτήσει την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τώρα χρειάζεται στροφή στην κοινωνία και διάλογος με τους πολίτες.Να αφουγκραστούμε με προσοχή τα προβλήματα και την αγωνία τους,για να μπορέσουν να μας εμπιστευτούν ξανά.Πρέπει να είναι σαφές,τα συμφέροντα ποίων εκφράζουμε.Τα χαμηλότερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα,που έχουν συνθλιβεί περισσότερο από την κρίση και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις.

Το προγραμματικό μας πλαίσιο πρέπει να δίνει απαντήσεις και διέξοδο στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών όπως:προτεραιότητα στη νέα γενιά,μακροχρόνια άνεργοι,εργασιακή ζούγκλα στον ιδιωτικό τομέα,φορολογική παράνοια,αξιοπρεπές κοινωνικό κράτος σε συνθήκες κρίσης.

Αν μέχρι τώρα υλοποιούμε μνημόνια κατά της κοινωνίας και των πολιτών,τώρα πρέπει να υλοποιήσουμε «μνημόνια» για την αλλαγή του κράτους,του πολιτικού συστήματος,της δημόσιας διοίκησης,της νομοθεσίας.Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις παντού.Το σύνθημα,ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε σαν χώρα,είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τέλος,όλοι εμείς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη,είμαστε μια μεγάλη δεξαμενή προοδευτικών πολιτών με ιστορία,με αγώνες, με πίστη σε αξίες και ιδανικά.

Δεν είμαστε μια συνάθροιση αξιωματούχων,πρώην ή μελλοντικών.Αξιωματούχων μεγαλύτερων ή μικρότερων κομμάτων.Αρκετοί ανέβηκαν καθυστερημένα τα σκαλοπάτια του πάλαι ποτέ κραταιού Πασόκ,αποκομίζοντας ιδιαίτερα προσωπικά οφέλη και ξεχνώντας ότι πρωτευόντως το Πασόκ ήταν κίνημα λαού και κίνημα Αλλαγής.

Σήμερα χρειάζεται ξανά στροφή στην Πολιτική.Σοβαρός προβληματισμός και εμβάθυνση.Γιατί πολιτική δεν είναι η ατάκα στο twitter και οι κορώνες λαικισμού ή εντυπωσιασμού.

Σήμερα χρειάζεται ξανά η Πολιτική,με μεράκι,έμπνευση και ανιδιοτέλεια.

 

Άσπα Παπαηλιού

Μέλος πρ.Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 4:42 22/07/2017

    Και μετά ξυπνήσεις.

    • freeman 23:50 22/07/2017

      Σε ζητάει ο αρχηγός σου σκατοναζίδι, να πας για λεκανατζού στο μπουρδελοξενοδοχείο του . . . αυτός πάει διακοπές με τις ΔΥΟ ΜΙΣΘΑΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ που ΤΣΕΠΩΝΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΣΟΓΟ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.