ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΤΡΙΓΩΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ - LAMONT - SOROS

Χθες μίλησε και ο Γκαλμπρέιθ. Ο Τζέιμς. Όχι ο Τζον Κένεθ, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος. Ο Τζέιμς είναι γιός του Τζον Κένεθ. Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο του Τέξας και όχι οικονομολόγος όπως ο διάσημος κενσιανιστής πατέρας του. Εξάλλου ο πατέρας του δεν θα μπορούσε να μιλήσει αφού εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο πριν μια δεκαετία.

Ο Τζέιμς λοιπόν είναι ένας από αυτούς τους αριστερούς ή επί το ακριβέστερον τροτσκίζοντες καθηγητές της Αμερικής που ονειρεύονται την παγκόσμια επανάσταση και της οποίας θα ήθελαν να είναι ενεργά μέλη. Ένα είδος σύγχρονου Τζον Ρηντ, που θα ήθελε να συγγράψει ένα βιβλίο για τις "Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο" με επίκεντρο, όχι τη Ρωσία στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά μετά 100 χρόνια την Ελλάδα.

Ο υιός Γκαλμπρέιθ, όπως και ο Στίγκλιτς, ο Κρούγκμαν και σειρά άλλων καθηγητών αναζητούν μια χώρα-πείραμα για να δοκιμάσουν την αλήθεια των θεωριών τους. Αν η θεωρία τους για το ευρώ και την Ευρώπη δεν επιβεβαιωθεί δεν θα φταίνε αυτοί, αλλά η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προηγουμένως και το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, που δεν κατάφεραν να γίνουν ο πυροκροτητής της διάλυσης της ευρωζώνης.

Όλοι αυτοί οι καθηγητές που στέκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό των νεόπτωχων της Ευρώπης βασικό στόχο έχουν να γράψουν ένα ακόμη βιβλίο. Η χώρα μας είναι το "πειραματόζωο" των ιδεών τους. Με την ασφάλεια της απόστασης και φυσικά της ευημερίας τους δεν τους κοστίζει τίποτε να μας προτρέπουν να φύγουμε από την ευρωζώνη.

Αν το "πείραμά" τους αποτύχει και μεις κυλήσουμε στα Τάρταρα λίγο τους ενδιαφέρει. Θα γράψουν γιατί απέτυχε και θα δίνουν διαλέξεις για το τι σημαίνει, στον 21ο αιώνα και μάλιστα στον αναπτυγμένο κόσμο, να είναι ένα κράτος-παρίας. Κάποιοι, ενδεχομένως θα είναι υποψήφιοι για ένα Νόμπελ στην Οικονομία, ενώ κάποιοι εξ αυτών, μην αμφιβάλλετε, θα βγάλουν και πολλά χρήματα καθώς οι συμβουλές και η αρθρογραφία τους έχουν εκμισθωθεί σε διάφορα hedge funds και διεθνείς κερδοσκόπους, όπως ο Τζορτζ Σόρος.

Μίλησε λοιπόν ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, όστις υπήρξε σύμβουλος του Βαρουφάκη, και τι νομίζετε ότι είπε: "Δουλεύαμε μυστικά το Grexit και το plan B'". Μάλιστα, τόσο καλά! Και το παλληκάρι ο Τζέιμς είπε κι άλλα: "Χρησιμοποιούσαμε μυστικούς κώδικες επικοινωνίας, στέλναμε κωδικοποιημένα μέιλ και συναντιόμαστε σε απομακρυσμένα μέρη". Κι όλα αυτά τα έκαναν (η ομάδα του Βαρουφάκη) για να ετοιμάσουν το Plan B. Το πλάνο που ο πρωθυπουργός σκίζει τα ρούχα του ότι δεν υπήρξε.

Δεν ξέρω αν ο Βαρουφάκης έχει σχέση με τον Σόρος ή με κάποιο από τα hedge funds που έχουν στοιχηματίσει στο Grexit και στην διάλυση του ευρώ, προκαλεί όμως απορία το γεγονός των δηλώσεων του συμβούλου του Γκαλμπρέϊθ, αλλά και τα όσα είπε ο ίδιος (χακάρισμα των ΑΦΜ, παράλληλο τραπεζικό σύστημα κ.α.) σε ειδική εκδήλωση hedge funds, δέκα μέρες μετά αφότου έπαψε να είναι υπουργός Οικονομικών, την οποίαν διοργάνωσε ο Νόρμαν Λαμόντ.

Ποιος είναι ο Νόρμαν Λαμόντ; Είναι λόρδος και ήταν ο υπουργός Οικονομικών του Μέιτζορ όταν η βρετανική στερλίνα μετά τις μαζικές επιθέσεις που δέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 1992 από κερδοσκόπους και πρωτίστως τον Σόρος υποτιμήθηκε βίαια και αναγκάστηκε να βγει από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών με τελικό αποτέλεσμα να μην γίνει μέλος της ευρωζώνης. Εκείνη τη "μαύρη Τετάρτη" για την Βρετανία ο Σόρος κέρδισε περισσότερα από ένα δις δολάρια. Αν κέρδισε και ο λόρδος Λαμόντ δεν το ξέρουμε, πάντως πολλά θρυλούνται για τις επαφές του με κερδοσκοπικούς κύκλους.

Αν υπάρχει τριγωνική σχέση Βαρουφάκη - Λαμόντ - Σόρος δεν το ξέρουμε, αλλά η επιμονή του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας και των διεθνών συμβούλων του, όπως ο Γκαλμπρέϊθ, για ανατίναξη της ευρωζώνης, Grexit, παράλληλο νόμισμα και επιστροφή στη δραχμή οπωσδήποτε ξενίζει. Και ξενίζει ακόμη περισσότερο όταν ουσιαστικά συνταυτίζεται με τη στρατηγική Σόιμπλε για το μέλλον της ευρωζώνης και τη θέση της Ελλάδας σ' αυτήν.

Θα ήταν μάλλον αφελές να μιλήσουμε απλώς για ετερογονία των σκοπών, αλλά θα ήταν απολύτως λογικό να συμπεράνουμε πως αν ο Βαρουφάκης και οι συν αυτώ δεν είναι αφελείς, έπαιζαν πέντε μήνες με τη φωτιά. Και το χειρότερο: τη χώρα στα ζάρια. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και δεν μπορούν παρά να διερευνηθούν και να αποδοθούν. Τάχιστα. Και για όλους. Η ζημία που υπέστη η χώρα είναι τεράστια.

Και προφανώς φορτωνόμαστε ένα νέο μνημόνιο επειδή κάποιοι αντί να ασχολούνται για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων για να χρηματοδοτηθεί η χώρα και να παραμείνει στο ευρώ, είχαν ρίξει το βάρος της προσπάθειάς τους να βρουν "έξυπνους"(;) τρόπους να βγει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει μέσω των IOUs στη δραχμή...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το κείμενο γράφτηκε πριν δύο χρόνια, τις μέρες του παράξενου Ιουλίου 2015 που ζήσαμε. Με το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, το δημοψήφισμα, το "όχι" που, εν μια νυκτί, έγινε "ναι", τον ανασχηματισμό, το ξενύχτι Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής. Το επαναλαμβάνω μόνο και μόνο επειδή η συζήτηση για το τι ακριβώς συνέβη τότε επανέρχεται. Αν μάλιστα κάποιος ανατρέξει στην αρθρογραφία μου εκείνης της εποχής, νομίζω θα καταλάβει αρκετά για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Τσίπρα, την πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς και πρωτίστως τον Βαρουφάκη...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ε.Στ. 17:29 09/07/2017

    Να υπενθυμίσω ότι και ο υιός Γκαλμπρέιθ και ο Στίγκλιτς ήταν άτυποι σύμβουλοι του Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος δεν το έκρυβε από κανέναν. Το δήλωνε μάλιστα με υπερηφάνεια.

  2. — ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ Ο κ. ΦΕΛΕΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ
    ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ. ΔΗΛ. ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ
    ΑΥΤΩ ΕΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ
    ΕΤΟΙΜΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ
    ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗ-
    ΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ,
    — ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΝΑ ΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙΣ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ
    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΣΥΝΕΠΩΣ Ο κ. ΦΕΛΕΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ
    ΤΕΛΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ
    ΔΗΜΟ(ΛΑΟ)ΚΡΑΤΙΑΣ ‘Η ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ
    ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ???
    — ΜΗΠΩΣ κ. ΦΕΛΕΚΗ ΕΙΣΤΕ ΚΡΥΦΟΔΕΞΙΟΣ ???

    • Vas_Pap 4:29 10/07/2017

      Ωραιος εισαι. Αποαιτεις να μην μην κανει flash Back στα γεγονοτα,μηπως παει κοσμος στην ΝΔ.!!!!. Αντι να το λες στον Φελεκη ,πες το σε αυτους που πλρωναν τους κονδυλοφορους,να προσεγκισουν τον Φελεκη μπας και τον πεισουν.Μπορει να θελεις να τον κανεις και αυτον Δαβαρακη.Θεμιτη η επιδιωξη σου,αλλα λαθος μεθοδολογια,

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.