ΚΟΣΜΟΣ

Οι δύο είναι πιθανό να πέρασαν στον Καναδά

ΗΠΑ: Αγνοούνται έξι έφηβοι από το Μπουρούντι που συμμετείχαν σε διαγωνισμό ρομποτικής

Έξι έφηβοι, μέλη της ομάδας ρομποτικής μηχανικής του Μπουρούντι που συμμετείχε σε έναν διεθνή διαγωνισμό στην Ουάσινγκτον, αγνοούνται και δύο από αυτούς θεάθηκαν να περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά.

Τα τέσσερα αγόρια και τα δύο κορίτσια θεάθηκαν για τελευταία φορά το απόγευμα της Τρίτης, όταν έληξε ο διαγωνισμός FIRST Global Challenge. Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους την Τετάρτη και σήμαναν συναγερμό.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας Μαργκαρίτα Μιχαΐλοβα, δύο από τα μέλη της ομάδας, οι Όντρεϊ Μουαμικάζι 17 ετών και Ντον Ινγκαμπίρε, 16 ετών, εντοπίστηκαν να περνούν τα σύνορα με τον Καναδά. "Δεν έχουμε κάποια ένδειξη εγκληματικής ενέργειας και συνεχίζουμε να ερευνούμε την υπόθεση", πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη πώς κατάφεραν οι δύο νέοι να περάσουν στον Καναδά. Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Συνόρων του Καναδά δεν ήταν σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε όμως και να διαψεύσει ότι οι έφηβοι βρίσκονται στη χώρα.

Στον διαγωνισμό ρομποτικής συμμετείχαν ομάδες εφήβων μαθητών από περισσότερες από 150 χώρες. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν κυρίως στη γυναικεία ομάδα του Αφγανιστάν, ιδίως επειδή χρειάστηκε να παρέμβει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να εκδοθούν βίζες για τα κορίτσια και να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ.

Το Μπουρούντι σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο. Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 700 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί άλλοι 400.000 από τον Απρίλιο του 2015, όταν ο πρόεδρος Πιερ Ενκουρουνζίζα ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να ανανεώσει τη θητεία του για τρίτη φορά.
Η πρεσβεία του Μπουρούντι στην Ουάσινγκτον ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν γνωρίζει κάτι για τον διαγωνισμό ρομποτικής, ούτε αν συμμετείχε σ' αυτόν μια ομάδα από το Μπουρούντι.

Ο πρόεδρος του FIRST Global, ο Τζο Σέστακ, ήταν εκείνος που ενημέρωσε πρώτος την αστυνομία για τους αγνοούμενους. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση πληροφορήθηκε το βράδυ της Τρίτης ότι ο ενήλικας που συνόδευε τα μέλη της ομάδας δεν μπορούσε να βρει τους εφήβους.

"Η ασφάλεια των μαθητών είναι πρωταρχικής σημασίας για τη FIRST Global" τόνισε η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι μετέφερε καθημερινά τους συμμετέχοντες στο Πανεπιστήμιο Τρίνιτι όπου φιλοξενούνταν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι έξι μαθητές έχουν βίζα διάρκειας ενός έτους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.