ΚΟΣΜΟΣ

Βάσει στοιχείων του ιδίου

ΗΠΑ: Οι βομβαρδισμοί εναντίον του ISIS έχουν σκοτώσει 603 αμάχους από το 2014

Τουλάχιστον 119 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στους πρόσφατους βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αριθμός που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές από τα τέλη του 2014 σε τουλάχιστον 613, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του συνασπισμού.

Ο συνασπισμός ολοκλήρωσε τον Μάιο την αποτίμηση 141 αναφορών για τους θανάτους αμάχων από την έναρξη των επιχειρήσεών του εναντίον του ΙΚ στα τέλη του 2014, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε απόψε.

«Μέχρι σήμερα, στη βάση των διαθέσιμων πληροφοριών, (ο συνασπισμός) εκτιμά (...) σε τουλάχιστον 603 τον αριθμό των αμάχων οι οποίοι έχουν σκοτωθεί ακουσίως από αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού» αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του, κατά την ανακοίνωση.

Πέραν των πληροφοριών από τους χειριστές των αεροσκαφών του συνασπισμού, ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και άλλους δίαυλους, οι ερευνητές του αμερικανικού στρατού κλήθηκαν να ελέγξουν τις καταγγελίες που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο Airwars.org — τον οποίο διαχειρίζεται μια ομάδα δημοσιογράφων και ερευνητών με έδρα το Λονδίνο — οι οποίες παρουσιάζουν έναν πολύ βαρύτερο απολογισμό από αυτόν που δίνουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έναν πρόσφατο απολογισμό του Airwars, από την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του συνασπισμού οι επιχειρήσεις αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 4.354 άμαχους.

Ο Μάικλ Μπερνς, επικαλούμενος δεδομένα του συνασπισμού, υποστήριξε πάντως μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι από τους 80 απολογισμούς που αναρτήθηκαν στον Airwars μόνο 10 ήσαν «αξιόπιστοι».

Παρατηρητές σημειώνουν ότι ο συνασπισμός αναλαμβάνει πολύ περισσότερα ρίσκα σε ό,τι αφορά τις απώλειες μεταξύ των αμάχων αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδωσε στους στρατηγούς του πολύ ευρύτερα περιθώρια σε ότι αφορά τον τρόπο που διεξάγουν επιχειρήσεις. Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού όμως διαβεβαιώνουν ότι οι κανόνες εμπλοκής δεν έχουν αλλάξει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.