ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το βράδυ της Τρίτης

Κίνηση στον λογαριασμό λύτρων με το NetPetya κατέγραψαν ειδικοί

Lytra

Στην μεταφορά 10.000 δολαρίων (περίπου 9.100 ευρώ) από τον λογαριασμό που χρησιμοποιούνταν για την καταβολή των λύτρων, φαίνεται ότι προχώρησαν το βράδυ της Τρίτης οι χάκερ που ευθύνονται για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις με το λυτρισμικό NotPetya, το οποίο έπληξε χιλιάδες συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε τουλάχιστον 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις αναφορές που ήθελαν τους χάκερ να προσφέρονται να πραγματοποιήσουν μια μαζική αποκρυπτογράφηση των αρχείων όλων των υπολογιστών που έχουν μολύνει με το λυτρισμικό τους, έναντι του ποσού των 260.000 δολαρίων (περίπου 230.000 ευρώ).

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, εξαιτίας της δημόσιας φύσης του bitcoin -του εικονικού νομίσματος στο οποίο γίνονται οι πληρωμές των λύτρων- οι μεταφορές χρημάτων καταγράφονται, ωστόσο οι πραγματικές ταυτότητες των ατόμων ή των οργανισμών πίσω από κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα πληρωμής είναι σχεδόν αδύνατο να ανακαλυφθούν.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι τα 10.000 δολάρια απλά μεταφέρθηκαν σε έναν δεύτερο λογαριασμό, το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο έγιναν επιπλέον δύο μικρότερες πληρωμές από 260 δολάρια η καθεμία (περίπου 230 ευρώ) από τους ιστότοπους Pastebin και DeepPaste. Περίπου 10 λεπτά πριν γίνουν αυτές οι δύο πληρωμές, κάποιος είχε αναρτήσει στους εν λόγω ιστότοπους ότι ήταν σε θέση να αποκρυπτογραφήσει τους σκληρούς δίσκους που έχουν μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό με αντάλλαγμα την καταβολή 100 bitcoin.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.