ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Properties4sale.gr

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοπρασία ιδιόκτητων ακινήτων από την Τράπεζα Πειραιώς

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη  28 Ιουνίου, η πρώτη ανοιχτή ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτων μέσω του πρωτοποριακού ιστότοπου properties4sale.gr που εγκαινίασε η Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της. Το properties4sale.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 9 Μαΐου παρουσιάζοντας τα πρώτα 58 ακίνητα ιδιοκτησίας της Τράπεζας.

Έως την Τετάρτη 21/6 -μια εβδομάδα πριν την έναρξη της δημοπρασίας- οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν την προσφορά τους στην τιμή της «Άμεσης Αγοράς» που αναγραφόταν στο site και να αποσύρουν το ακίνητο από τη διαδικασία της δημοπρασίας. Σε αυτό το στάδιο, συνολικά υποβλήθηκαν 16 προσφορές άμεσης αγοράς για 9 ακίνητα. Για όλα αυτά τα ακίνητα καταβλήθηκαν οι αναλογούσες προκαταβολές και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης του συμβολαίου πώλησης. Για τα ακίνητα για τα οποία υποβλήθηκαν πάνω από μία προσφορές “Άμεσης Αγοράς” τηρήθηκε αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Για τα 49 ακίνητα που παρέμειναν προς πώληση μετά τη λήξη της επιλογής «Άμεσης Αγοράς»,  η δημοπρασία ξεκίνησε στις 10 π.μ. την Τρίτη 27.06.2017 και έληξε στις 4:00μμ. την Τετάρτη 28.06.2017. Για τα ακίνητα για τα οποία υποβλήθηκαν προσφορές τα τελευταία λεπτά πριν τη λήξη της δημοπρασίας, δόθηκε αυτόματη παράταση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν επαρκή χρόνο ανταπόκρισης.

Στο τέλος της διαδικασίας είχαν υποβληθεί 180 προσφορές για 30 ακίνητα.

Η Τράπεζα ενέκρινε τις πλειοδοτούσες προσφορές για 20 ακίνητα. Το συνολικό αντίτιμο πώλησης των 29 ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συμφωνήθηκαν στην τιμή της «Άμεσης Αγοράς», ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έδωσε τη δυνατότητα δανειοδότησης ενδιαφερομένων, είτε για «Άμεση Αγορά» είτε για αγορά μέσω της δημοπρασίας.  Συνολικά προεγκρίθηκαν 14 αιτήματα δανείων.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δημοπρασία εκδήλωσαν πάνω από 230 φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και επαγγελματίες του χώρου. Από τα 230 αιτήματα συμμετοχής εγκρίθηκαν πάνω από 150. Σε ότι αφορά ειδικότερα στους μεσίτες, είχαν την ευκαιρία να αιτηθούν την συνεργασία τους στην πλατφόρμα και στη συνέχεια μέσω αυτής  χωρίς την προσκόμιση περαιτέρω συμφωνητικών- να εγγράψουν πελάτες τους. Τη διαδικασία αιτήματος συνεργασίας ολοκλήρωσαν συνολικά 60 μεσίτες λαμβάνοντας στη συνέχεια έγκριση συμμετοχής.

Κατά το διάστημα που προηγήθηκε της δημοπρασίας, οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ακίνητο σε προκαθορισμένες ημερομηνίες (open days).  Στη συνέχεια και για τα ακίνητα όπου υπήρξε πρόσθετο ενδιαφέρον διενεργήθηκαν πρόσθετα open days. Συνολικά τα ακίνητα επισκέφθηκαν περισσότεροι από 170 ενδιαφερόμενοι.

Η επιτυχία της πρώτης δημοπρασίας επιβεβαιώνει την επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στην καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των ιδιόκτητων ακινήτων της.

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνώς διαδικασία για την πώληση ακινήτων η οποία έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, στον εξορθολογισμό και την σταθεροποίηση των τιμών, στην διαφάνεια και την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό.  Για την Τράπεζα η διαδικασία αυτή μπορεί να απελευθερώνει ρευστότητα που θα διοχετεύεται στην χρηματοδότηση της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της και τα οποία, παραμένοντας αναξιοποίητα, σταδιακά απαξιώνονται. Επιπλέον, η δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του ακινήτου, υποστηρίζει την επιτυχία της διαδικασίας και ενισχύει την κινητικότητα στην αγορά.

Το Properties4sale.gr ήδη σχεδιάζει την επόμενη δημοπρασία ακινήτων, η οποία αναμένεται να διενεργηθεί το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.