ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπερνώντας τη συνταγματική απαγόρευση

Ο Μακρόν "σπάει" το πρωτόκολλο και συγκαλεί το Κογκρέσο

Η απόφαση του Μακρόν να συγκαλέσει το Κογκρέσο στη αρχή της προεδρικής του θητείας έφερε τα πάνω-κάτω στη Γαλλία.
makron

O Mακρόν θέλει να γίνει Ομπάμα συγκαλώντας το Κογκρέσο στην αρχή της θητείας του.

Ξεπερνώντας τη συνταγματική απαγόρευση, ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνεται σήμερα απευθείας στους βουλευτές στις Βερσαλίες.

Αν και με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός κυβερνά και ο πρόεδρος προεδρεύει, ο Μακρόν "σπάει" το πρωτόκολλο με το γαλλικό Τύπο να επισημαίνει ότι είναι καιρός να κατέβει από τον ...Όλυμπο και τον ηγέτη των "Ανυπότακτων" Γάλλων, Ζαν Λικ Μελανσόν, να αρνείται την πρόσκληση για τις Βερσαλίες.

Ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει με τους βουλευτές της ομάδας του στο Κογκρέσο απορρίπτοντας την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου.

Με την ομιλία του στο Κογκρέσο στην αρχή της θητείας του, ο Μακρόν μιμείται κατά κάποιο τρόπο την αμερικανική παράδοση αφού θέλει να παραχωρήσει επίσημη ομιλία στην αρχή της θητείας του.Με τον τρόπο αυτό, ο 39χρονος πρόεδρος επιδιώκει την άμεση ενίσχυση της θέσης του ενώπιον των αιρετών.

Η διαφορά με τις ΗΠΑ είναι ότι δεν υπάρχει πρωθυπουργός, όπως στη Γαλλία, που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης και υπάρχει επίσημος διαχωρισμός των εξουσιών.

Με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να απευθυνθεί απευθείας στους βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2008 πίσω από την οποία βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας,Νικολά Σαρκοζί, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης έπειτα από την προεδρική ομιλία. Υπενθυμίζεται ότι, η τελευταία σύγκληση του Κογκρέσου έγινε από τον Φρανσουά Ολάντ λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Η απόφαση του Μακρόν να συγκαλέσει το Κογκρέσο στη αρχή της προεδρικής του θητείας έφερε τα πάνω-κάτω στη Γαλλία. Ανέκαθεν η αρχή μιας κοινοβουλευτικής θητείας σφραγιζόταν από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και μόνο, με ομιλία του στο Κοινοβούλιο, από το οποίο ζητά στη συνέχεια ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή η ομιλία του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ είναι προγραμματισμένη για αύριο με το γαλλικό Τύπο να διερωτάται το λόγο για τον οποίο ο Μακρόν μπαίνει στα... χωράφια του πρωθυπουργού. "Το αποτόλμησε!", επισημαίνει η εφημερίδα "Le Parisien", "πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη ύβρη... τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού του ... καιρός να κατέβει από τον Όλυμπο..", προσθέτει το δημοσίευμα.

Ιδιαίτερα επιθετικός για το θέμα υπήρξε με δηλώσεις του ο Ερίκ Σιοτί, πρωτοκλασάτο στέλεχος της Κεντροδεξιάς (των Ρεπουμπλικάνων): "Ο Μακρόν αποφάσισε να διαλύσει τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει πρωθυπουργός, εκτοπίζεται σε βοηθητικό ρόλο.

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κριστόφ Καστανέ, έσπευσε να επισημάνει ότι "οι δύο ομιλίες- του Μακρόν και του Φιλίπ- θα είναι συμπληρωματικές" και ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση του προέδρου "να υποτιμήσει τον πρωθυπουργό του" ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι ομιλίες συντάσσονται από κοινού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.