ΚΟΣΜΟΣ

Το 2016

OHE: Κατά 50% και πλέον αυξήθηκαν οι καλλιέργειες κόκας στην Κολομβία

Η επιφάνεια την οποία καταλαμβάνουν οι καλλιέργειες κόκας στην Κολομβία επεκτάθηκε κατά 52% το 2016 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά και η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 34%, όπως τόνισε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή του για το πρόβλημα.

Οι καλλιέργειες κόκας έφθασαν από τα 960.000 στρέμματα το 2015 στα 1.460.000 στρέμματα το 2016, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC) στην Κολομβία, ο Μπο Ματίασεν.

Η παραγωγή κοκαΐνης έφθασε τους 866 τόνους το 2016 από 646 το 2015, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η έκθεση καταγράφει ένα περίπλοκο πανόραμα, οι αριθμοί βρίσκονται σε άνοδο» η οποία είναι σημαντική, ανέφερε ο Ματίασεν, ο οποίος πάντως εκτίμησε ότι υπάρχει «ελπίδα» για μια «βιώσιμη λύση» στο πρόβλημα της καλλιέργειας κόκας και της παραγωγής κοκαΐνης στην Κολομβία.

«Η άνοδος επικεντρώνεται σε περιοχές όπου παραγόταν ήδη κόκα στο παρελθόν, δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο (γενικότερης) επέκτασης», διευκρίνισε από την πλευρά του ο Λεονάρδο Κορέα, ο συντονιστής του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Παράνομων Καλλιεργειών (SIMCI), της διεύθυνσης του ONUDC που εκπόνησε την ετήσια έκθεση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία μιας νέας αποστολής στην Κολομβία με σκοπό να προσφερθεί βοήθεια στους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) να επανενταχθούν στην κοινωνία και κατ' αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει τη διαδικασία ειρήνευσης.

Οι μαχητές των FARC έλεγχαν επί δεκαετίες περιοχές στις οποίες η καλλιέργεια φύλλων κόκας, της βάσης της κοκαΐνης, ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη και προσοδοφόρα.

Στους αγρότες προσφέρονται επιδοτήσεις για να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Η αποστολή του ΟΗΕ που βρίσκεται πλέον στη χώρα ανακοίνωσε ότι άρχισε να καταστρέφει τα όπλα που παρέδωσαν οι μαχητές των FARC — κατέθεσαν τον ατομικό τους οπλισμό την 27η Ιουνίου —, όπως όριζε η ιστορική συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν με την κυβέρνηση.

Η Κολομβία είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική, ακολουθούμενη από το Περού και τη Βολιβία, σύμφωνα με την έκθεση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.