ΚΟΣΜΟΣ

Εντονη αντίδραση από Ιαπωνία, στην ΑΟΖ της οποίας έπεσε ο πύραυλος

Η Β.Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο -«Μπορούμε να χτυπήσουμε παντού»

Παγκόσμια ανησυχία ξανά για τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας, η οποία νωρίτερα σήμερα προχώρησε στη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, που έπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας.

Λίγες ώρες μετα την εκτόξευση, η Βόρεια Κορέα προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν, που διεμήνυσε πως έχει πλέον τη δυνατότητα να χτυπήσει παντού στον κόσμο. «Ο πύραυλος ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός (ICBM)» είπε η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης. Σημειώνεται ότι, αν και η Β. Κορέα έχει στο παρελθόν εκτοξεύσεις πυραύλους, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί διηπειρωτικό πύραυλο.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 2.802 χλμ. και έπληξε τον στόχο του έπειτα από 39 λεπτά, αφού διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Εκτοξεύθηκε από μια περιοχή στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, ο πύραυλος που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα, «ξεπέρασε ουσιαστικά» το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων και κάλυψε απόσταση πτήσης 930 χιλιομέτρων πριν από την πτώση του.

Η εκτόξευση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας, ενώ χαρακτηρίστηκε από το Τόκιο, ως μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η εκτόξευση έγινε μετά την συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων. Σήμερα επηρεάστηκε και το ιαπωνικό χρηματιστήριο που έκλεισε με πτώση 0,12%. Συγκεκριμένα, το χρηματιστήριο του Τόκιο, παρότι είχε ανοίξει με νέα άνοδο λόγω της υποχώρησης του γεν, επηρεάστηκε τελικά από τη νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,12%, με απώλειες 23,45 μονάδων, για να κλείσει στις 20.032,35 μονάδες.

Πώς αντέδρασε ο Τραμπ

«H Bόρεια Κορέα μόλις εκτόξευσε ακόμα ένα πύραυλο. Αυτός ο τύπος (Κιμ Γιονγκ Ουν) δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του; Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες ώρες αφότου η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

 

tr

 

«Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων πάντως επιβεβαίωσε την εκτόξευση του πυραύλου, σημειώνοντας πως παρακολούθησε την τροχιά του για 37 λεπτά ώσπου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το NORAD, η διοίκηση αεράμυνας της βόρειας Αμερικής, έκρινε ότι η εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα «δεν αποτελούσε απειλή» για τις ΗΠΑ. Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη βορειοκορεατική αεροπορική βάση Πανγκγιόν.

Καταδίκη από Ν. Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αναλύουν τα στοιχεία της νέας πυραυλικής εκτόξευσης που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Ο Μουν δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ, ότι είναι βαθύτατα απογοητευμένος για την πραγματοποίηση από την Βόρεια Κορέα της εκτόξευσης αυτής, λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα που απηύθυναν ο ίδιος κι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προς την Πιονγιάνγκ για αυτοσυγκράτηση. Ο Νοτιοκορέατης πρόεδρος πρόσθεσε ότι καταδικάζει την πυραυλική εκτόξευση που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.