ΕΛΛΑΔΑ

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα

fotiapirosvestis

Ο καύσωνας που έπληξε όλη τη χώρα για τέσσερις ημέρες και μέχρι την περασμένη Κυριακή, καθώς και οι ισχυροί άνεμοι που ακολούθησαν από τη Δευτέρα δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για να ξεσπάσουν πυρκαγιές, κάτι που τελικά έγινε, με αποτέλεσμα να καούν αμέτρητα στρέμματα δασικής έκτασης.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν σε ετοιμότητα, γνωρίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο και έδρασαν άμεσα σε κάθε περίπτωση που χρειάστηκε.

Αυτή την ώρα η μία και μοναδική φωτιά που είναι σε εξέλιξη είναι στο Θορικό Λαυρίου. Στο σημείο βρίσκονται πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής και 17 πυροσβέστες και σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά δεν εμπνέει ανησυχία.

Την Πέμπτη, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που ξέσπασαν στην Αττική και στη Μεσσηνία, ωστόσο μια νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ στο Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή Προφήτης Ηλίας.

Η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση και στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στην Αττική που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγ. Ιωάννης, στην Αρτέμιδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο στο σημείο παραμένουν 40 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Υπό μερικό έλεγχο είναι και η φωτιά στην περιοχή Καλίτσαινα στη Μεσσηνία. Στο σημείο παραμένουν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα

Στο μεταξύ πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.