ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τη Λέσβο και την Κω ποιο νησί παίρνει σειρά;

Τα Ρίχτερ χτυπούν το Αιγαίο

Προβληματισμένοι είναι οι σεισμολόγοι με την έντονη σεισμική δραστηριότητα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Παρακολουθούν τις εξελίξεις για να βγάλουν όσο πιο ασφαλή συμπεράσματα μπορούν.

Σχεδόν καθημερινά καταγράφονται δεκάδες μικροί σεισμοί στο Αιγαίο και η σεισμική αυτή έξαρση θεωρείται απόλυτα φυσιολογική καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις σεισμογενείς χώρες.

Οι τελευταίοι ισχυροί σεισμοί είχαν καταγραφεί τον Απρίλιο του 2015 μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου με μέγεθος 6,1 Ρίχτερ, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου σεισμός 6,1 Ρίχτερ χτύπησε τη Λευκάδα. Το 2016 καταγράφηκαν τρεις ισχυροί σεισμοί, τον Μάιο 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη, τον Σεπτέμβριο 5 Ρίχτερ στην Καλαμάτα και τον Οκτώβριο 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τα Ιωάννινα.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που αναμένονται με μέγεθος πάνω από 6 ρίχτερ.

Ο σεισμός στην Κω είναι πανομοιότυπος με αυτόν στο χωριό Βρίσα της Λέσβου. Οι σεισμολόγοι όμως εξηγούν ότι ο σεισμός στην Κω δεν προήλθε από αυτόν της Λέσβου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο φονικός σεισμός των 6,6 Ρίχτερ ενεργοποιήθηκε από ρήγμα 50 χιλιομέτρων στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Μπόντρουμ και συγκεκριμένα από ένα τμήμα του που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κω, στον κόλπο της Αλικαρνασσού, με προσανατολισμό από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι τα 6,6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση των μετασεισμών και αναμένεται να διαρκέσει για έναν μήνα. Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι και οι φορείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ισχυρών μετασεισμών. Αυτό σημαίνει ότι κάποια κτίρια που υπέστησαν ζημιές μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερες με έναν ισχυρό μετασεισμό».

Κως: «Στρωματσάδα» για μια ακόμη νύχτα οι κάτοικοι του νησιού

Οι κάτοικοι της Κω για ένα ακόμα βράδυ κοιμήθηκαν σε πάρκα, πλατείες και σχολεία καθώς φοβούνται τους μετασεισμούς.

Ήταν η τρίτη συνεχόμενη βραδιά που οι κάτοικοι του νησιού προτίμησαν να κοιμηθούν έξω για να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Οι έλεγχοι των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών συνεχίστηκαν και την Κυριακή, ενώ στις αρμόδιες υπηρεσίες είχαν κατατεθεί 110 αιτήσεις, ώστε να ελεγχθούν κτίρια και κατοικίες. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν ρίξει το βάρος των επισκευών κυρίως στο λιμάνι, όπου είχε ζημιές, αλλά όχι τόσο σοβαρές όσο περίμεναν, και έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν εργασίες, ώστε να επαναλειτουργήσει.

katoikoi-kos-3

katoikoi-kos-2

katoikoi-kos4

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.