ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Δεν πρόλαβε να κλείσει την αξιολόγηση η κυβέρνηση και την έπνιξαν τα ...σκουπίδια της καθημερινότητας. "Κατά ένα περίεργο τρόπο", όπως μας λέει διακεκριμένο στέλεχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, "ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους". Και πράγματι αυτή είναι η αλήθεια: Υπουργοί και Μαξίμου στήνουν λάθος συγκρούσεις από τις οποίες βγαίνουν μόνιμα χαμένοι. Είναι πολλοί οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον αναρωτιούνται σοβαρά αν τα καθημερινά -και εν πολλοίς ακατανόητα- φάλτσα που σημειώνονται μπορούν να συνεχιστούν για πολύ, χωρίς να κινδυνεύσει η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και συνακόλουθα η δεδηλωμένη.

"Νικήσαμε τις τίγρεις και τα λιοντάρια της τρόϊκας και θα μας φάνε τα παπόρια, τα γαλατάδικα και οι σκουπιδιάρες" μας λέει με περιπαικτικό ύφος ένα εμβληματικό στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς που επ' εσχάτης διαφωνεί με τις περισσότερες από τις πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του. Το περίεργο άμα και εντυπωσιακό με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχουν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα οποία συμφωνούν, αν δεν υπερθεματίζουν, με την κριτική που ασκείται όσον αφορά τις τελευταίες μάχες που επέλεξε να δώσει η κυβέρνηση. "Η εντύπωση που δίνουμε είναι ότι πάσχουμε από κάποιο σύνδρομο αποτυχημένων πρωτοβουλιών" μας λέει κυβερνητικός παράγοντας και φέρνει ως παραδείγματα τη στάση που επέδειξε η ηγεσία της κυβερνήσεως στις υποθέσεις των σκουπιδιών, της εμπλοκής του υπουργού Άμυνας Παν. Καμμένου στην ιστορία του noor 1 και του κωμειδυλλίου που παίχτηκε τις τελευταίες ημέρες: "μπάτσοι και αναρχικοί στα Εξάρχεια".

Η υπόθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών, επειδή συνέπεσε με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον τουρισμό, ήταν αυτή που ζημίωσε περισσότερο την κυβέρνηση. Το υπουργείο παρότι γνώριζε την αρνητική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους άφησε το θέμα να εξελιχθεί αντί να δώσει τη λύση ενωρίτερον. Η λύση που δόθηκε, αν εξαιρεθεί το θέμα της μονιμότητας, είναι αυτή που επεδίωκαν οι συνδικαλιστές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα μπορούσε λοιπόν ο υπουργός Παν. Σκουρλέτης να έχει συμφωνήσει εξαρχής και να μην υποστούν οι κάτοικοι των πόλεων και οι τουρίστες όλη αυτή την ταλαιπωρία που εγκυμονούσε κινδύνους ακόμη και για τη δημόσια υγεία. "Αφού τους δώσαμε σχεδόν όλα όσα ζητούσαν, γιατί δεν τους τα δίναμε από την αρχή; Έπρεπε να μας βρίζει ο κόσμος, να φάμε όλο το πολιτικό κόστος και να συζητάμε για επιστράτευση των απεργών και ανάθεση της αποκομιδής στο στρατό;" αναρωτιέται, και δικαιολογημένα, προβεβλημένος βουλευτής της Β' Αθηνών, ο οποίος, όπως μας λέει, εκφράζει τον προβληματισμό των περισσοτέρων συναδέλφων του στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Η ίδια απορία υπάρχει και για το θέμα των αστυνομικών που ήθελαν να συνεδριάσουν στην πλατεία Εξαρχείων! "Γιατί ο Τόσκας άφησε το θέμα να σέρνεται για τόσο διάστημα; Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είναι, ουσιαστικά, στρατιωτικό υπουργείο. Ακόμη και η απόφαση του ΣτΕ το πιστοποιεί. Όταν αποφαίνεται ότι ο ο περικοπές στους ενστόλους είναι αντισυνταγματικές επειδή αυτοί δεν μπορούν, όπως οι άλλες κοινωνικές κατηγορίες, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους απεργώντας ή με άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις, ουσιαστικά συνομολογεί ότι δεν επιτρέπονται συνδικαλιστικά τσαλίμια. Έπρεπε λοιπόν εξ αρχής ο υπουργός να απειλήσει ακόμη και με απόταξη από το σώμα όσους επιχειρήσουν να κάνουν του κεφαλιού τους παρακούοντας τις εντολές της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας. Δεν το έκανε και έπρεπε να φτάσουμε στο παραπέντε, να ετοιμάζονται οι αναρχικοί, ως "απάντηση στην πρόκληση των μπάτσων" να κάνουν συνέλευση στην πλατεία Κολωνακίου για να γίνει αυτό που εξαρχής έπρεπε να έχει γίνει. Τώρα δεν φάγαμε μόνο τη λέζα, αλλά μας κατηγορούν και από πάνω ότι απαγορεύοντας τη συνέλευση των αστυνομικών είναι σα να αναγνωρίζουμε το άβατο των Εξαρχείων".

Αν τα σκουπίδια προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πολιτική ζημία και οι αστυνομικοί κατέδειξαν το μπάχαλο στον κρατικό μηχανισμό, οι συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη, για το ναρκοπλοίο noor 1, Γιαννουσάκη ενδέχεται, εάν υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, να απειλήσουν ακόμη και την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρκετοί βουλευτές ακόμη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν ενστάσεις για την πλήρη κάλυψη που παρείχε το Μαξίμου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κοντονής στον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Θεωρούν ότι η στήριξη έπρεπε να είναι όσο πιο διακριτική γίνεται και μέχρι του σημείου να μην πέσει η κυβέρνηση. Έπρεπε λένε να αφεθεί ο υπουργός Άμυνας μόνος του να υπερασπιστεί τον εαυτό του αφού η υπόθεση με τον επιχειρηματία Μαρινάκη, τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και όσους φέρονται να εμπλέκονται ή να τους εμπλέκουν στην ιστορία με το noor 1 δεν σχετίζεται με το αντικείμενο του υπουργείου του ούτε αφορά στρατιωτικές υποθέσεις και την άμυνα της χώρας. Μάλιστα, κάποιοι στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη που ενδεχομένως λάβει η υπόθεση εάν οι αποκαλύψεις βγάλουν στην επιφάνεια σκοτεινές και δυσώδεις πτυχές του δημοσίου βίου που οδηγούν σε μετωπική κομματική, αλλά και επιχειρηματική αντιπαράθεση, με δραματικές επιπτώσεις στην πολιτικο-οικονομική ζωή του τόπου. Οι αντίπαλοι της κυβερνήσεως υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να στηρίξει μέχρι τέλους τον υπουργό του, επειδή σε διαφορετική περίπτωση η κυβερνητική κρίση που θα ξεσπούσε θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβερνήσεως και την προσφυγή στις κάλπες σε συνθήκες ιδιαίτερα αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ. "Ο Τσίπρας είναι όμηρος του Καμμένου", λένε, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν στο παρασκήνιο να εκδηλώνονται ακόμη και εκβιασμοί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Στις τρεις αυτές περιπτώσεις, όπου καταδεικνύεται το σύνδρομο των αποτυχημένων πρωτοβουλιών που έχει καταλάβει την κυβέρνηση, κάποιοι προσθέτουν και τους εντελώς λανθασμένους χειρισμούς που υπήρξαν στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης αφενός με τους εκλεκτούς του Μαξίμου Καλογρίτσα και Σαββίδη και αφετέρου σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, τον ΔΟΛ και τον Πήγασο. Χειρισμούς για τους όποιους ο υπουργός ΨΗΠΤΑ Νικόλαος Παππάς δέχεται πυρά από σειρά στελεχών με προεξάρχοντα τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως η απόπειρα ελέγχου -και όχι αναδιοργάνωσης, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση- του μιντιακού τοπίου είναι πολύ πιθανόν το επόμενο διάστημα να παράξει και για την παρούσα κυβέρνηση τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα όπως και με τις προηγούμενες. Και πάντως δεν περιποιεί τιμή στην ηγεσία της κυβερνήσεως η αιτιολογία που δίδεται από σοβαρούς παράγοντες του δημοσίου βίου: "Δυστυχώς, επειδή ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν είχαν γνώσεις για την οικονομία ούτε και την ικανότητα να χειριστούν τις σοβαρές και κρίσιμες δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις κατέφυγαν στην πεπατημένη και τον εύκολο δρόμο όλων των κυβερνήσεων: την ανειρήνευτη, δήθεν, μάχη κατά της μηντιακής διαπλοκής. Και ιδού τα αποτελέσματα"...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Από τότε που στα σαλόνια του σπιτιού που κοκορεύεσαι πως μοσχοανατράφηκες , οι πίπες πήγαιναν σύννεφο .

 2. — Η ΚΟΥΤΑΛΑ…. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΚΟΥΤΑΛΑ. !!!
  — ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ, ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ
  ΤΟΥ “ΑΣΤΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ” ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ,
  ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΤΟΜΕΝΕΣ
  ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΖΟΥΣΕΣ
  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΜΙΝΤΙΑ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΙΑ
  ΟΖΟΥΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΤΡΑ-
  ΤΙΓΙΚΩΝ ΣΤΟΧΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
  — ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΟΥΤΑΛΑ, ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΥΓΚΟΛΗΜΕΝΟΥΣ
  ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΚΑΒΑΛΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ
  ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΥΤΑΛΑ ΚΑΙ
  ΜΕ ΑΥΤΗ ΒΟΥΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΟΛΑΔΑ….

 3. Θ.Τ. 23:27 03/07/2017

  » .. Νικήσαμε τις τίγρεις και τα λιοντάρια της τρόϊκας .. » ξεστόμισε κανένας π.χ. Φίλης . . . Μέχρι εκεί διάβασα Κε Φελνίκο και απορώ πως και Εσείς συνεχίσατε το γράψιμο ! Τόσες αρχαίες ιστορίες ξέρετε Κε Φελνίκο. Πως και δεν Σας θυμίζουν ΟΛΟΙ αυτοί τον Ηρόστρατο ?

 4. Ε.Στ. 14:56 03/07/2017

  Από πότε η αμορφωσιά, ο κυνισμός, η ξεδιαντροπιά, η ολοκληρωτική νοοτροπία και το αλαζονικό, εθνικολαϊκιστικό πολιτεύεσθαι ονομάζονται «αποτυχημένες πρωτοβουλίες»;

  • Από τότε που στα σαλόνια του σπιτιού που κοκορεύεσαι πως μοσχοανατράφηκες , οι πίπες πήγαιναν σύννεφο .

 5. να φύγει η πολιτική χολέρα του τσίπρα, του καμμένου, του παππά, του πολάκη ….

  απορώ με όσους στις δημοσκοπήσεις ακόμα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σύριζα… όλοι διορισμένοι στο δημόσιο είναι άραγε ;;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.