ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζουν φιέστα εξόδου

Βγαίνουν στις αγορές ενάντια στις συμβουλές

Πλησιάζει η ώρα που η χώρα θα βγει δοκιμαστικά στις αγορές παρά τις αντίθετες συμβουλές, με την έκδοση ομολόγου 5ετούς ισχύος.

Η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης για να στήσει τη φιέστα του καλοκαιριού με μια δοκιμαστική έκδοση ομολόγου.

Αν δεν γίνει η έξοδος στις αγορές εντός της εβδομάδας το εγχείρημα μεταφέρεται πιθανότατα για Σεπτέμβριο κάτι το οποίο δεν θα ήθελε η κυβέρνηση μιας και όπως προμηνύει η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ το φθινόπωρο αναμένεται «καυτό» (βλέπει δημοσιονομικό κενό 1,3 δις ευρώ για το 2018, πιέζει για μέτρα 2,5 δις ευρώ και μείωση αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή το 2019 αντί το 2020).

Η ΕΚΤ από τη μεριά της προειδοποίησε πως η έκδοση ομολόγου πρέπει να αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων και όχι επικοινωνιακό «πυροτέχνημα».

Πιο επιφυλακτικό από το Μαξίμου που βιάζεται όμως, δείχνει να είναι το οικονομικό επιτελείο, που έχει και καλύτερη γνώση της κατάστασης. Το ΔΝΤ θυμίζει ότι υπάρχει «ταβάνι» χρέους, σημαίνει ότι η χώρα θα δανείζεται μόνο για να πληρώνει παλαιά χρέη, χωρίς να συσσωρεύει καινούργια. Αλλά αυτό ξεπερνιέται ενδεχομένως στην παρούσα φάση επειδή σε 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούλιος 2017) το υπουργείο Οικονομικών αποπλήρωσε περί τα 6 δισ. ευρώ για δάνεια και άρα έχει έναν «αέρα» να ξαναδανειστεί άλλα 3-5 δισ. ακόμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.