ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Βόζεμπεργκ: Στα 970 εκατ. ευρώ η βοήθεια για την Ελλάδα για αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων

«Ύστερα από την επανεξέταση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής η βοήθεια για την Ελλάδα αυξήθηκε σε 970.000.000 ευρώ για τα έτη 2017 - 2020, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων», ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη σχετικά με τα επίπεδα της παιδικής φτώχειας σε Ελλάδα και Ευρώπη και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Στο κείμενο της απάντησης η Κομισιόν συνοψίζει τις δράσεις της για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται χρηματοδοτική συνδρομή από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς και από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους.

Σε δήλωσή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές οφείλουν χωρίς καθυστέρηση να κινητοποιηθούν, ώστε να αξιοποιηθεί άμεσα και στο έπακρο η επιπλέον χρηματοδότηση για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης

«Παρά το ότι την κύρια ευθύνη για τον σχεδιασμό των κοινωνικών πολιτικών έχουν τα κράτη μέλη, η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειές τους χαράσσοντας πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές και μέσω των διαθέσιμων κονδυλίων της Ε.Ε.

Από το 2010 χορηγείται στην Ελλάδα χρηματοδοτική συνδρομή για την εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές μακροοικονομικές ανισορροπίες της χώρας. Επιπλέον, η Ελλάδα λαμβάνει τεχνική συνδρομή που παρέχει και συντονίζει η υπηρεσία συντονισμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα παρείχαν τη συνδρομή τους για τη θέσπιση ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν οικογένειες με τέκνα.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, 800.000.000 ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και 239.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι διαθέσιμα για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδίως της παιδικής φτώχειας. Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους έχει δεσμεύσει 281.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του πληθυσμού που είναι αντιμέτωπο με ιδιαίτερα δυσχερείς καταστάσεις. Ύστερα από την επανεξέταση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής η βοήθεια για την Ελλάδα αυξήθηκε σε 970.000.000 ευρώ για τα έτη 2017 - 2020, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.

Στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής: Απολογισμός της προόδου μετά τη σύσταση του 2013 με τίτλο: “Επένδυση στα παιδιά: Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας”, εξετάζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα έτη στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.