ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Άκαπνος και φυγόμαχος

Για να τα ξαναδούμε τα πράγματα τώρα που κατακάθισε ο καπνός και έμεινε μόνο στάχτη στις καμένες εκτάσεις 26.900 στρεμμάτων- σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών - σε Κάλαμο, Βαρνάβα, Καπανδρίτι. Πέρα από τη τραγική διαπίστωση των έντονων ελλείψεων στα μέσα κατάσβεσης και τη μεγάλη ολιγωρία στην αντιμετώπιση της εφιαλτικής πυρκαγιάς, αναδύεται μέσα από τα αποκαΐδια η δυσάρεστη οσμή της κυβερνητικής ανευθυνότητας, την οποία δεν κατάφερε να εξαλείψει ο ηρωισμός και η υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες των επαγγελματιών, εποχικών και εθελοντών πυροσβεστών

Ας δούμε κυρίως τις ευθύνες του πρωθυπουργού της χώρας. Αντί να εμφανιστεί από τη πρώτη στιγμή για να διαμηνύσει στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Ανατολικής Αττικής την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, παρέμεινε κρυμμένος. Αντί να τους συμπαρασταθεί μεταδίδοντας με σιγουριά και αξιοπιστία στο εθνικό ακροατήριο την αίσθηση ασφάλειας, ήταν εξαφανισμένος. Αντί να επιχειρήσει με το κύρος τη θέσης του να καθησυχάσει παρηγορητικά τους πυρόπληκτους και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης, έδωσε το παρών τέσσερις ημέρες αργότερα αφού έσβησε η φωτιά.

Κανείς δεν περίμενε από τον ίδιο να σηκωθεί από τη παραθεριστική ξαπλώστρα για να φορέσει αντιπυρική στολή, να αρπάξει μια μάνικα και να δίνει εντολές συντονισμού με γουόκι τόκι σε όσους έδιναν την μάχη με τις φλόγες. Όφειλε, όμως, θεσμικά να μην είναι ανέπαφος, αόρατος και επί πλέον αδρανής μπροστά στην έκταση μιας μεγάλης καταστροφής εθνικού πλούτου, τη στιγμή που ακόμη και ο δήμαρχος Μαραθώνα ήταν παρών στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Το χειρότερο είναι πως από τη στιγμή που έκρινε σκόπιμο το πρωθυπουργικό επικοινωνιακό επιτελείο του την ανάγκη της πανοραμικής δημόσιας εμφάνισής του επί ελικοπτέρου, ο ίδιος κάλυψε την αφάνεια και την έμπρακτη φυγομαχεία του με υπεροψία, θράσος και αλαζονεία.

Επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνης χωρίς να ζητήσει καν μια συγγνώμη για τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό καθώς και την απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Αντίθετα αντιπαρέβαλε την έκταση των καμένων στρεμμάτων και τα κυβικά της στάχτης του σήμερα με τις πυρκαγιές του 2009. Πυροδότησε έτσι ως κυνικός προπαγανδιστής σε πεδίο κομματικού ανταγωνισμού μια καταστροφή με τις ζημιές και το πόνο που αυτή επέφερε, επιδιώκοντας να αποδείξει με τη μεζούρα και το ζύγι ότι οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι, ώστε να εισπράξει κομματικά οφέλη.

Σαφώς και ο πρωθυπουργός δεν κόμισε τίποτε το πολιτικά πρωτότυπο στην εργαλειοποιημένη μέθοδο του να να αναφέρεται στις προηγούμενες διακυβερνήσεις μοιράζοντας ισχυρές δόσεις οδυνηρών αναμνήσεων από τη παρελθούσα διαχειριστική δυσλειτουργεία τους. Ατυχώς για τον ίδιο στην αγωνία του να παραμείνει συμπαθής στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του, ξεχνά ότι και αυτός είναι πλέον μόνιμο μέρος του προβλήματος. Με αποτέλεσμα να μην φτουράνε πια οι θεωρίες περί οργανωμένου σχεδίου αποσταθεροποίησης του.

Από τη στιγμή μάλιστα που οι τακτικισμοί του- σε στυλ παράθεσης συγκριτικών αριθμών που αποδεικνύουν ότι οι καταστροφές επί της κυβέρνησης του είναι μικρότερες από εκείνες των προκατόχων του- δεν απαλύνουν τις ζημιές ούτε ελαφρύνουν τους φορολογουμένους θα πρέπει να αναμένει τη δική τους μοίρα: την ταύτισή του με τις στάχτες και τα αποκαΐδια, όταν φτάσει η ώρα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. — ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΛΕΞΑΚΟΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ,
  ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ==ΕΓΩ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΩ==
  — ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΗΤΟΙ Ο ΜΕΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ
  ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ, Ο ΔΕ ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ.
  — ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΜΗΡΥΚΑΖΩΝ ΛΑΟΣ ΜΑΣ……

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.