ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αστακοί & καρχαρίες

''Βουλιάζουν'' την Σαντορίνη οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια. Γέμισε η Κέρκυρα  κόσμο .  Η θαλάσσια περιήγηση ,γνωστή από την αρχαιότητα που κάποτε αποτελούσε προνόμιο της αριστοκρατίας, τώρα είναι και για τους κοινούς θνητούς.

Η σημερινή κρουαζιέρα δεν κάνει καμιά προσπάθεια να μιμηθεί, ούτε καν να ανακαλέσει στη μνήμη, το στυλ και τις ακρότητες των αριστοκρατών που ταξίδεψαν οργανωμένα στα νησιά μας.

''Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν …..'', μου λέει η Κατερίνα τσιγαρίζοντας τον κόκορα στο καυτό λάδι. Παστιτσάδα από τα χεράκια της να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Με  έβαλε στην πίσω κάμαρα με  τους βασιλικούς και το γιασεμί. Από τα ανοιχτά παράθυρα  έβλεπα  ως πέρα ολόκληρο το λιμάνι. Είχα να  την δω δεκατρία χρόνια αλλά πάντα θυμόμουν  την αρχοντιά της καθώς έβγαινε να  μας υποδεχθεί. Σχεδόν μεσημέρι μπήκε καμαρωτό  το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι. Σκηνικό για ταξιδιωτικό οδηγό και αφίσα του ΕΟΤ. Ένα μείγμα ήχων ανάκατα με διαφορετικές γλώσσες πλημμύρισε τα καλντερίμια.

Μικροί και μεγάλοι βγήκαν να χαζέψουν τους επισκέπτες.  Η προσέλευση των τουριστών  στο νησί των Φαιάκων χρονολογείται από την αρχή του 20ου αιώνα μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με αποκορύφωμα τη δεκαετία του `50 όπου η Κέρκυρα ανταγωνιζόταν το Κάπρι και την Μαγιόρκα και συγκέντρωνε την Ευρωπαϊκή ελίτ. Η φυσική ομορφιά του νησιού, το πλούσιο ιστορικό περιβάλλον  και κυρίως ο ζωντανός πολιτισμός που συναντούσες σε κάθε βήμα, ήταν πόλος έλξης για τη διεθνή αριστοκρατία της εποχής που αναζητούσε τρόπους διαφυγής. Ο Πόλεμος είχε  τελειώσει και οι νικητές  απολάμβαναν τον  ήλιο και τη θάλασσα  ρίχνοντας άγκυρα στα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα  είναι πανέμορφη, το φως μαγικό και οι κάτοικοι φιλικοί και φιλόξενοι. Το 1954 , πέντε πλοία το ''Αγαμέμνων'', ''Μεντιτερράνιαν'',''Δελφίνι'', ''Μιαούλης'' και ''Κολοκοτρώνης''  ναυλώθηκαν από ξένα ταξιδιωτικά γραφεία για περιηγητικά ταξίδια στα Ελληνικά νησιά.

Τον επόμενο χρόνο , ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού , για να προβάλλει τη χώρα μας ναυλώνει το ''Σεμίραμις'' , ένα επιβατικό που από το 1953 εκτελούσε τη γραμμή Μπρίντιζι –Κέρκυρα.   Οι εφημερίδες της εποχής καταγράφουν το νέο είδος των επισκεπτών στο ελληνικό κράτος. Πολιτικοί και  επιχειρηματίες διαβλέπουν  τους πρώτους  σπόρους του τουρισμού. Κάποιοι  λιγότερο ενθουσιώδεις και μάλλον σκεπτικοί  προβλέπουν  όλους τους κινδύνους που εγκυμονούσε το τουριστικό ``ρεύμα` και την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ συλλογικών συμφερόντων και ατομικών φιλοδοξιών που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Αύγουστος 1954. Ο  Παύλος  και  δίπλα του η Φρειδερίκη υποδέχονται στη σκάλα του καραβιού  τον Χουάν –Κάρλος της Ισπανίας και την παρέα του.

Ο ''Αγαμέμνων'' είναι έτοιμος για αναχώρηση από τη Μασσαλία  με το ''πολύτιμο''  φορτίο του, των πρώτων εκατό προσκεκλημένων των Ελλήνων Βασιλέων για κρουαζιέρα στις στα ελληνικά νησιά. Τους  καλεσμένους , πρίγκιπες και αριστοκράτες υποδέχονται οι Αυλάρχες και οι Κυρίες των Τιμών.

Σάββατο 21 Αυγούστου Ο  ''Αγαμέμνων''  απέπλευσε για την προγραμματισμένη κρουαζιέρα σε Νεάπολη, Κέρκυρα , Κατάκολο (Ολυμπία) , Κρήτη, (Κνωσός), Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Σκιάθος, Σούνιο, Αθήνα , Μυκήνες ,Επίδαυρος. Ιτέα, Δελφοί, Κέρκυρα, Νάπολη.  Ο Παύλος είχε φροντίσει ώστε οι καλεσμένοι του να αντικρίζουν κάθε μέρα και ένα διαφορετικό μέρος. Την ίδια μέρα διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της ''Καθημερινής'' , ''Μυριάδες Λαού των Αθηνών και Πειραιώς διεδήλωσαν τον Πανελλήνιον Πόθον δια  την Ένωσιν''.

Πριν την έναρξη της κρουαζιέρας ανακοινώθηκε επισήμως πως σκοπός της ήταν οι προσκεκλημένοι να περάσουν καλά  με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού. Όμως οι εφημερίδες της εποχής ξεσκεπάζουν τα σχέδια της Φρειδερίκης. Ο  ανταποκριτής της γαλλικής; ''Φιγκαρό''  σημείωσε στο τηλεγράφημα που έστειλε στην εφημερίδα του , πως απώτερος σκοπός  ήταν  να  καλοπαντρέψει τον διάδοχο .

Στο πλωτό  νυφοπάζαρο  με τους γαλαζοαίματους φορτώνονται 130 αστακοί και 50 συναγρίδες  για το γεύμα της ημέρας. Στα λευκά πολυτελή σαλόνια πριγκίπισσες και πρίγκιπες χορεύουν μέχρι τελικής πτώσης.  Όσο για τη γαστρονομική εμπειρία που θα αποκαλύψει στους γνώστες  και μη, νέες γεύσεις, έχουν ''επιστρατευτεί'' ξένοι αλλά και έλληνες σεφ. Οι καλεσμένοι της κρουαζιέρας είχαν τη μοναδική εμπειρία  να απολαύσουν το  ψάρεμα του αστακού.'' Αστακοί και καρχαρίες'', είναι ο τίτλος άρθρου της εποχής που περιγράφει τη χλιδή της βασιλικής  κρουαζιέρας στα ελληνικά  νησιά.

Χιλιάδες μίλια μακριά , σε ένα σαπιοκάραβο στον Ειρηνικό, ο ασυρματιστής στη δική του βάρδια βγάζει τη δική του πίκρα :''…Κάτω στις ακτές της Αφρικής/ πάνε χρόνια τώρα που κοιμάσαι/τα φανάρια πια δεν τα θυμάσαι/ και το ωραίο γλυκό της Κυριακής''.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.