ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Δημόκριτος Τσουκάπας

Ένας 'Ελληνας «κυνηγός εκλείψεων» στο ...μονοπάτι της σκιάς στις ΗΠΑ

Στις 21 Αυγούστου, σε ένα μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, θα είναι ορατή ολική ηλιακή έκλειψη

Η Σελήνη θα βρεθεί μεταξύ του Ήλιου και της Γης και θα σχηματίσει το "μονοπάτι της σκιάς" που θα μετακινηθεί από το 'Ορεγκον, στο βορειοδυτικό άκρο, αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα, στην άλλη πλευρά της χώρας, το απόγευμα. Το "μονοπάτι της σκιάς" στις ΗΠΑ θα ακολουθήσει μαζί με εκατομμύρια παρατηρητές και ένας "κυνηγός εκλείψεων" από τη Θεσσαλονίκη, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Δημόκριτος Τσουκάπας, για να βιώσει για έκτη φορά στη ζωή του την "άφταστη" εμπειρία της ολικότητας.

«Περιμένουμε πώς και πώς την ώρα να αναχωρήσουμε για τις ΗΠΑ. Ξεκινάμε από το Λος Άντζελες ένα οδοιπορικό στην Αμερική και θα φθάσουμε μέσω μερικών πολιτειών στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone για να παρακολουθήσουμε την έκτη ολική έκλειψη ηλίου» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο FM 104,9" ο κ. Τσουκάπας, μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, ο οποίος στις 8 Αυγούστου θα ταξιδέψει στην Αμερική μαζί με άλλους Έλληνες θαυμαστές του μεγαλείου του σύμπαντος που μας περιβάλει.

Θα ξεκινήσει από τις βορειοδυτικές πολιτείες, λίγο νότια της Ουάσινγκτον, θα φθάσει μέχρι τη Βόρεια Καρολίνα και θα καταλήξει στον Ατλαντικό Ωκεανό. «Το "μονοπάτι της σκιάς" ξεκινάει από τον Ειρηνικό Ωκεανό, διασχίζει διαγώνια όλες τις ΗΠΑ και φθάνει μέχρι Ατλαντικό Ωκεανό. Θα είναι η πολυπληθέστερη σε παρατήρηση έκλειψη του αιώνα, γιατί διασχίζει τόσες πολιτείες, τόσες πόλεις, τόσα χωριά» εξήγησε ο κ. Τσουκάπας.

«Είναι τόσο πυκνοκατοικημένες, οι περιοχές από τις οποίες θα περάσει το "μονοπάτι της σκιάς" που δεν πιστεύω να υπήρξε στον πλανήτη άλλη ολική έκλειψη, την οποία παρακολούθησαν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, όσα θα παρακολουθήσουν αυτή, στις 21 Αυγούστου. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει στις ΗΠΑ σε λίγες μέρες» τόνισε.

Ο κ. Τσουκάπας έκανε λόγο για ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλεί δέος και τον ωθεί να ταξιδεύει χιλιάδες μίλια μακριά.

"Το 1% που κάνει τη διαφορά και το 100% που σε κάνει να σκιρτάς"

«Όλα ξεκίνησαν το 1999 στη Βουλγαρία, όταν βρεθήκαμε με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, λίγο πιο πάνω από τη Βάρνα και παρακολουθήσαμε την πρώτη ολική έκλειψη ηλίου. Ολική έκλειψη σημαίνει να χαθεί ο ήλιος 100%, αν πρόκειται για 99% δεν έχει καμία σχέση, αυτό το 1% κάνει τη διαφορά» εξήγησε κα πρόσθεσε: «Δεν γίνεται η μέρα νύχτα, αν δεν καλυφθεί ο ήλιος 100%. Αυτό το 100% είναι που σε κάνει να σκιρτάς, να νιώθεις το δέος που δεν θα νιώσεις ποτέ στη ζωή σου» τόνισε.

«Όποιος δεν έχει δει την 100% ηλιακή έκλειψη, να βγαίνουν άστρα στον ουρανό μέρα μεσημέρι, δεν μπορεί να νιώσει τα συναισθήματα αυτά, πρόσθεσε. Το στέμμα το βλέπεις μόνο στην ολικότητα, εκείνο το απίθανο στέμμα που βγαίνει όταν η σελήνη καλύπτει 100% τον δίσκο του Ήλιου, δεν μπορείς να το δεις με άλλες συνθήκες» είπε..

Παρακολούθησε το 2006 την ολική ηλιακή έκλειψη στο Καστελόριζο. «Ήταν ολική ηλιακή έκλειψη ορατή μόνο από το ακριτικό νησί μας. Στη Ρόδο ο ήλιος ήταν σε κάλυψη σε ποσοστό 98%» είπε.

Το 2008 με άλλα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης έφθασε στη Σιβηρία, στο Νοβοσιμπίρσκ. «Ήταν μία καταπληκτική και πάλι ολική ηλιακή έκλειψη» ανέφερε.

Ο κ. Τσουκάπας ταξιδεύει από την Ελλάδα στις 8 Αυγούστου για τις ΗΠΑ μαζί με άλλα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης. «Συνολικά 24 άτομα με τέσσερα κάμπερς (αυτοκινούμενα), θα διασχίσουμε μεγάλη απόσταση στις ΗΠΑ για να φθάσουμε στο "μονοπάτι της σκιάς"».

Άλλη ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες του ΑΠΘ και άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ και θα έχει έδρα το Σικάγο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.