ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O διοικητής ΑΑΔΕ στην ΕΡΤ

Γ. Πιτσιλής: Με την πολιτική των κατασχέσεων μειώνονται οι οφειλέτες

Δεν θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή, είναι αδιανόητο να συμβαίνουν επιθέσεις εναντίον εφοριακών σε ευρωπαϊκή χώρα, υπογράμμισε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην Αγριά Βόλου και προανήγγειλε αυστηροποίηση των σχετικών νομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την επίτευξη των στόχων των φορολογικών εσόδων για φέτος, η εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και οι κατασχέσεις από λογαριασμούς οφειλετών φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα

Όπως σημείωσε μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί τουλάχιστον 23.000 έλεγχοι και υπάρχει αύξηση κατά 21% των δηλωθέντων εσόδων τους προηγούμενους μήνες.

Φέτος, όπως σημείωσε, το επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων προσαρμόζεται στο που προτιμούν να πηγαίνουν οι τουρίστες και διενεργούνται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Σε σχέση με σημαντικές υποθέσεις όπως στην περίπτωση του εντοπισμού φοροδιαφυγής πεντάστερων ξενοδοχείων όπου αποκαλύφθηκαν αποκλίσεις και ενδείξεις μη έκδοσης αποδείξεων, είπε πως πρόκειται για διαδικασία έρευνας και συλλογής στοιχείων, η οποία οδηγεί στην επιλογή των υποθέσεων προς έλεγχο. Επίσης είπε ότι οι ακραίες περιπτώσεις παραβατικότητας δεν ξεπερνά το 1% και πως σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε μη υποβολή δηλώσεων, υπήρξε συμμόρφωση των επιχειρήσεων μόλις ειδοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις.

Οι κατασχέσεις

Παράλληλα ο κ. Πιτσιλής δήλωσε πως η ΑΑΔΕ προχώρησε στο α' εξάμηνο της χρονιάς σε 918.000 κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς 173.000 οφειλετών του Δημοσίου. «Αναπόδραστα πρέπει να λαμβάνονται τέτοια μέτρα», τόνισε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής υπογραμμίζοντας τα μέχρι τώρα θετικά στοιχεία απ' την συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Όπως σημείωσε, δημιουργείται μία τάση αποκλιμάκωσης των οφειλετών αφού πλέον περίπου 3,9 εκατ. ΑΦΜ εμφανίζονται με οφειλές όταν την 1η Δεκεμβρίου του 2015 ήταν γύρω στα 4,5 εκατ.

Επίσης, τόνισε ο κ. Πιτσιλής, παρατηρείται μείωση του ρυθμού αύξησης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Στόχος μας είναι ο ρυθμός αύξησης να μηδενιστεί ως το 2020», σημείωσε.

Όπως αποκάλυψε «από τον Απρίλιο του 2016 εφαρμόζουμε διαδικασία μηνιαίας βαθμολόγησης των υποθέσεων που πρέπει να επιδιώξουμε μέτρα. Ξεκινάμε απ' τα μεγάλα και καταλήγουμε στα μικρότερα. Ποσά κάτω των 500 ευρώ δεν επιδιώκουμε να τα εισπράξουμε μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων, το κάνουμε περισσότερο με τηλεφωνικές ειδοποιήσεις».

Μάλιστα ο κ. Πιτσιλής είπε πως από τον τελευταίο γύρο ειδοποιήσεων των οφειλετών με email το 10% ανταποκρίθηκε καταβάλλοντας άμεσα το 10% επί των συνολικών οφειλών.

Ήδη απ' την τελευταία δράση που κάναμε μέσω ειδοποιήσεων με email, το 10% ανταποκρίθηκε και μας πλήρωσε περίπου το 10% των οφειλών συνολικά. «Προσπαθούμε με πιο ήπια μέσα να αντιμετωπίσουμε τις περιπτώσεις αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.