ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γαλλία-Κύπρος: Κοινή άσκηση έρευνας & διάσωσης

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα σε πλατφόρμες ή πλοία. Η Άγκυρα επιχείρησε να την μπλοκάρει εκδίδοντας νέα παράνομη navtex.
stratiotikiaskisi

Με επιτυχία διεξήχθη σήμερα διεθνής άσκηση έρευνας-διάσωσης (Ε-Δ), με την ονομασία «CYPFRA-04/17», όπως ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και τον συντονισμό των Α/Ν μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα σε πλατφόρμες ή πλοία και ως εκ τούτου τέθηκε σε εφαρμογή από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας το Σχέδιο Ε-Δ «Νέαρχος» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Η σημερινή άσκηση αποτελεί την τέταρτη συνεργασία, εντός του 2017, μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αεροναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απάντηση στις προκλήσεις

Η κοινή άσκηση Κύπρου Γαλλίας αποτελεί ουσιαστικά την έμπρακτη απάντηση της Λευκωσίας και του Παρισιού στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας και τις προσπάθειες που καταβάλλει να αμφισβητήσει ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα εξέδωσε νέα παράνομη navtex με την οποία επιχείρησε να δεσμεύσει μια θαλάσσια ζώνη δυτικά της Πάφου, στην περιοχή και τις ώρες όπου διεξαγόταν η πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη περιοχή είχε δεσμεύσει από την Κυριακή η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την παράνομη Navtex εξέδωσε πριν το μεσημέρι σήμερα ο σταθμός Αττάλειας του Γραφείου Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Τουρκίας,. Ωστόσο παρά τις μεθοδεύσεις της η στην πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης διεξήχθη κανονικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.