ΚΟΣΜΟΣ

Με άριστα

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι μόλις αποφοίτησε από το Γυμνάσιο

Τον Οκτώβριο του 2014, η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι βρισκόταν «στο σχολείο όπως συνήθως» στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, όταν της ανακοινώθηκε, πως τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Ζει στο Μπέρμιγχαμ από τον Οκτώβριο του 2012, που υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού είχε δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ την αποκαλεί "το καμάρι του Πακιστάν".

μαλαλα1

Σήμερα, η Μαλάλα αποφοίτησε με άριστα από το Γυμνάσιο Θηλέων Εdgbaston High School του Μπέρμιγχαμ και οι φωτογραφίες της αποφοίτησης με τις συμμαθήτριές της κάνουν το γύρο του κόσμου. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, αφού πρόκειται για τη νεώτερη κάτοχο του βραβείου Νόμπελ.

μαλαλα2

Η ιστορία μιας 11χρονης μπλόγκερ που έγινε θρύλος

Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

μαλαλα3

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.