ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωποκυνηγητό για τον οδηγό του βαν

Ισπανική κυβέρνηση: Εξαρθρώθηκε ο πυρήνας των τρομοκρατών - To ΙΚ πίσω και από τη δεύτερη επίθεση

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι ο πυρήνας που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία έχει εξαρθρωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.

Η Ισπανία θα διατηρήσει το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο που θα σήμαινε ότι επίκειται μια τρομοκρατική επίθεση, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καταλονία, πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για τη δεύτερη επίθεση στην Καταλονία

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη και σε τουριστικά σημεία.

Σύμφωνα με τον Θόιδο, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα οι δράστες να διατηρούσαν επαφές με άλλες, γειτονικές χώρες.

Στη Βαρκελώνη, στην πολυσύχναστη, κεντρική λεωφόρο Λα Ράμπλα σκοτώθηκαν την Πέμπτη 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι τουρίστες. Άλλη μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λίγες ώρες αργότερα στο θέρετρο Καμπρίλς, νοτιότερα.

"Θα ανακατευθύνουμε τις προσπάθειές μας σε κάθε μέρος ή περιοχή που χρειάζεται ειδική προστασία", είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι τώρα, έχουν συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι, έχουν σκοτωθεί άλλα πέντε μέλη του πυρήνα και τρία, μεταξύ αυτών και ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι δύο από τους τρεις υπόπτους ενδέχεται να σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε έκρηξη σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που καταζητείται από την αστυνομία, είναι πιθανότατα ο οδηγός του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στη Λα Ράμπλα. Ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, που θεωρείτο αρχικά βασικός ύποπτος, διαπιστώθηκε ότι ήταν μεταξύ των πέντε ανδρών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στο Καμπρίλς.

Ο Αμπουγιακούμπ κατοικούσε στην πόλη Ριπόλ, στα βόρεια της Βαρκελώνης. Η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους στο Ριπόλ και άλλον έναν στο Αλκανάρ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.