ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα τον γυναικών

Ιστορική απόφαση στην Ινδία: Τέλος το προφορικό «άμεσο διαζύγιο»

Αντισυνταγματική έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας την πρακτική του «αυτόματου» διαζύγιο, αλλιώς «talaq», σηματοδοτώντας μία μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών και των φεμινιστικών οργανώσεων στη χώρα.

Με μία πλειοψηφία 3-2 το Δικαστήριο καταδίκασε το άμεσο διαζύγιο, λέγοντας ότι «δεν είναι αναπόσπαστο μέρος του Ισλάμ και παραβιάζει την συνταγματική ηθική».

Οι δύο δικαστές που μειοψήφισαν τόνισαν ότι η πρακτική θα πρέπει να παγώσει για έξι μήνες και η κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο για την ρύθμιση της πρακτικής μέχρι τότε.

«Ελπίζουμε ότι το νομοθετικό σώμα θα λάβει υπ' όψιν τον Μουσουλμανικό Προσωπικό Νόμο ενώ θα νομοθετεί (σσ.σχετικά με την δικαστική απόφαση). Όλα τα κόμματα θα πρέπει να αφήσουν την πολιτική και να αποφασίσουν για αυτό», ανέφερε το δικαστήριο.

Το τριπλό talaq είναι νόμιμο για τους μουσουλμάνους σύμφωνα με το σύνταγμα, αλλά αρκετές γυναίκες που τούς έχουν χωρίσει με αυτόν τον τρόπο οι σύζυγοί τους, και μάλιστα άλλοι μέσω Skype ή WhatsApp, χαρακτήρισαν αμφιλεγόμενη αυτήν την 1400 ετών πρακτική

Η Ινδία είναι μία από τις χώρες αυτές, όπου ένας μουσουλμάνος μπορεί να χωρίσει τη γυναίκα του μέσα σε λίγα λεπτά λέγοντας τη λέξη «talaq» («διαζύγιο» ή «σε χωρίζω») τρεις φορές.

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη αφότου εξετάστηκαν αναφορές που έκριναν αμφιλεγόμενο αυτό το έθιμο του «τριπλού talaq».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.