ΚΟΣΜΟΣ

Ήθελαν να ισοπεδώσουν τη Λας Ράμπλας με βαν γεμάτο φιάλες βουτανίου

Οι ισπανικές αρχές που ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πιθανόν ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές, ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή. Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σήμερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου στην πόλη Ριπόλ, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία. Ο οδηγός της καμιονέτας που πραγματοποίησε την επίθεση στη Βαρκελώνη διαφεύγει.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελόνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελόνης.

«Τώρα προέχει να εξετάσουμε τα στοιχεία της ταυτότητας αυτών των ανθρώπων, να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στα διαφορετικά ενεχόμενα άτομα, σε εκείνους που πήραν την καμιονέτα και εκείνους που κατάφεραν να διαφύγουν», δήλωσε ο Γιοακίμ Φορν.

varkeloni3

Ο οδηγός διαφεύγει

Ο οδηγός που αιματοκύλισε τη Βαρκελώνη κατέβηκε από το όχημα και διέφυγε τρέχοντας χωρίς να πει ούτε λέξη και η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει πως τον εντόπισε. Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν δήλωσε σήμερα πως η αστυνομία εξακολουθεί να καταζητεί τον οδηγό και πως δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία «για τις δυνατότητές του να βλάψει».

«Το ξέρουμε, το έδειξαν ότι η βούλησή τους είναι να κάνουν κακό», συνέχισε ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης προσθέτοντας πως «τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν αποτελέσματα», δεδομένης της «δουλειάς που κάνει η αστυνομία». Ο απολογισμός είναι βαρύς: 13 νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες και μπορεί να αυξηθεί, προειδοποίησε ο περιφερειακός υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας Ζοακίμ Φορν.

«Είδα τέσσερις ή πέντε ανθρώπους καταγής και άλλοι προσπαθούσαν να τους συνεφέρουν. Υπήρχε πολύ αίμα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλι Σούτιον, μια ολλανδή τουρίστρια.Ο Τομ Γκέλερ αφηγήθηκε στο ραδιόφωνο του BBC πως είδε το όχημα να κατεβαίνει με ταχύτητα τη λεωφόρο. «Δεν επιβράδυνε καθόλου. Έπεφτε κατ' ευθείαν πάνω στο πλήθος στην καρδιά των Ράμπλας», είπε.
Οι αρχές δεν είχαν ακόμη ολοκληρώσει την καταγραφή των θυμάτων, που ανήκουν σε τουλάχιστον 24 διαφορετικές εθνικότητες, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμανε ο συναγερμός στο Καμπρίλς. Ένα Audi A3 ανέπτυξε ταχύτητα στην οδό κατά μήκος της προκυμαίας χτυπώντας περαστικούς.

Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σ' ένα όχημα των Mossos d' Esquadra, της καταλανικής αστυνομίας, και ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση. Όταν η επιχείρηση έλαβε τέλος, «πέντε ύποπτοι τρομοκράτες» ήταν νεκροί και ένας αστυνομικός και έξι πολίτες τραυματίες, ένας από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση. Οι ζώνες εκρηκτικών που φορούσαν οι «ύποπτοι τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς ήταν ψεύτικες, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Onda Cero ο επικεφαλής του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας Ζοακίμ Φορν.

«Βρισκόμαστε στην οδό της προκυμαίας. Ακούσαμε κρότους και σκεφτήκαμε, 'πρέπει να είναι πυροτεχνήματα', αλλά ήταν πυροβολισμοί», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκελ Αρτάμπε, 20 ετών, ο οποίος εργάζεται σ' ένα εστιατόριο του Καμπρίλς. Αφηγήθηκε πως είδε καταγής μια ξένη, που φαινόταν να έχει τραυματισθεί στο κεφάλι και οι φίλοι της καλούσαν σε βοήθεια.

varkeloni1
Εμπειρία τρομοκρατίας

Η Ισπανία, τρίτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε μέχρι τώρα αποφύγει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που είχαν πλήξει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες.

Όμως στη Μαδρίτη είχαν πραγματοποιηθεί οι πιο αιματηρές ισλαμιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004, βόμβες είχαν εκραγεί σε αμαξοστοιχίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση της Αλ-Κάιντα.

Αυτή η τραυματική εμπειρία και ο μακροχρόνιος αγώνας της εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων των βάσκων αυτονομιστών της ETA, ώθησαν την Ισπανία να ενισχύσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της και να εφαρμόσει μια πολιτική προληπτικών συλλήψεων υπόπτων για τζιχαντισμό.
Η Καταλονία είναι, μαζί με τη Μαδρίτη και τους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο, ένας από τους τόπους στους οποίους συγκεντρώνονται ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές.

varkeloni2

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των καταδικασθέντων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία κατοικούσαν στην Καταλονία, έναντι 35,4% στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου Real Instituto El Cano. Οι αντιδράσεις αγανάκτησης για την τρομοκρατική επίθεση είναι πολλές.

«Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι στη Βαρκελόνη. Οι Ράμπλας θα ανήκουν και πάλι σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε 6ος σε μήνυμά του από τα ανάκτορα. Ο μονάρχης πρόκειται να συμμετάσχει στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στη Βαρκελώνη στην τήρηση ενός λεπτού σιγής σε αλληλεγγύη με τα θύματα της επίθεσης.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, η περιφερειακή κυβέρνηση της οποίας επιδιώκει την απόσχισή της από την Ισπανία. «Μας ενώνει ο πόνος. Αλλά μας ενώνει κυρίως η βούληση να βάλουμε τέλος σ' αυτή την τρέλα και σ' αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα.

Η Βαρκελώνη κινητοποιήθηκε αμέσως. Οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια του αεροδρομίου τερμάτισαν μια απεργία, τα ταξί μεταφέρουν δωρεάν τους ταξιδιώτες που το χρειάζονται. Εθελοντές έσπευσαν να προσφέρουν αίμα, σε σημείο που οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.