ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Βουτσις-Ζααεφ

Κοινό ανακοινωθέν από Σκόπια και Βελιγράδι για να πέσουν οι τόνοι

Θα λύσουν τις διαφορές «μέσω διαλόγου» αναφέρει ανακοίνωση που εξεδόθη μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Σερβίας και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Με ένα κοινό ανακοινωθέν πέντε σημείων στο οποίο, ωστόσο, δεν δίδονται απαντήσεις γύρω από τα αίτια που οδήγησαν το Βελιγράδι στην ανάκληση της διπλωματικής αποστολής του στα Σκόπια, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βουτσιτς και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζοραν Ζααεφ, επιχείρησαν σήμερα να ρίξουν τους τόνους στην ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Οι δυο ηγέτες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, «είχαν σήμερα μακρά και ανοιχτή τηλεφωνική συνομιλία στην οποία αφού δήλωσαν την βούλησή τους για την διαφύλαξη, αλλά και την αναβάθμιση των φιλικών σχέσεων μεταξύ του «μακεδονικού» και του σερβικού λαού, όπως και των πολιτών της «Μακεδονίας» και της Σερβίας», κάνουν μόνο μια έμμεση αναφορά στο επίμαχο θέμα αναφέροντας πως θα επιλύουν όλες τις ενδεχόμενες παρεξηγήσεις στις διμερείς τους σχέσεις αποκλειστικά μέσω διαλόγου.

Όπως είναι γνωστό, η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών ξεκίνησε όταν διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ σκόπευε να πιέσει ώστε να γίνει το Κόσοβο μέλος της UNESCO.

Η ΠΓΔΜ είναι μία από τις 114 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και 23 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.