ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bυθίστηκε τo 1802 με τα κλεμμένα του Έλγιν

Κύθηρα: Νέα ευρήματα στο ναυάγιο «Μέντωρ»

Βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, όπως πιόνια σκακιού, νομίσματα, καπνοσύριγγες, φιαλίδια, καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων.

«Πιόνια σκακιού, καπνοσύριγγες, φιαλίδια, χτένια, μία οδοντόβουρτσα, είναι μερικά από τα νέα ευρήματα που έφερε στο φως η υποβρύχια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), στο ιστορικό ναυάγιο Μέντωρ στα Κύθηρα» όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έρευνα, που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά από την ΕΕΑ, διενεργήθηκε στο διάστημα από 8 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου 2017. Αφορά το μπρίκι «ΜΕΝΤΩΡ» που βυθίστηκε το 1802 στα ΝΑ Κύθηρα, στην περιοχή του Αβλέμονα, ενώ μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από μνημεία των Αθηνών, από την ομάδα του λόρδου Έλγιν.

mentor1

«Συγκεκριμένα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, όπως πιόνια σκακιού, νομίσματα, από τα οποία ένα χρυσό (Ουτρέχτη 1756), καπνοσύριγγες, φιαλίδια, ένας οστέινος καβαλάρης, διακόσμηση μουσικού οργάνου, χτένια και μία οδοντόβουρτσα, καθώς και δύο μεταλλικά κομβία με παράσταση άγκυρας, που προέρχεται από ένδυμα ναυτικού. Επίσης το εμπρός μέρος ενός συρταριού επίπλου καθώς και ένας μεγάλος αριθμός θραυσμάτων σκευών καθημερινής χρήσης».

mentor2

Κατά τη διάρκεια της φετινής υποβρύχιας ανασκαφής ερευνήθηκε τομή διαστάσεων περίπου 3μ.Χ2μ. σε περιοχή προς την πλώρη του πλοίου. «Αν και στο χώρο δεν σώζεται σε καλή κατάσταση το σκαρί του πλοίου, βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλων που μαρτυρούν την καταστροφή του τόσο κατά την διάρκεια της πρώτης ναυαγιαιρεσίας του 1802-1804 όσο και από τις μετέπειτα ενέργειες στο χώρο, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τροχαλιών, σχοινιών και μεταλλικών αντικειμένων, που σχετίζονται με την περιοχή, όπου υπήρχε ο ένας από τους δύο ιστούς του πλοίου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

mentro3

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχ/των οι Δρ. Δημήτρης Κουρκουμέλης ως διευθυντής, Άρης Μιχαήλ και Λ. Μερσενιέ ως υπεύθυνοι καταδύσεων, υποστηρίχτηκε από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Όμιλο, τον Δήμο Κυθήρων, την Ilios Shipping Co, τον κ. Στάθη Τριφύλλη και την ΜΚΟ «Αργώ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.