ΕΛΛΑΔΑ

Βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς

Με μια φωτογραφική έκθεση άνοιξε για το κοινό το Φετιχιέ τζαμί

Με μια φωτογραφική έκθεση, που θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο και η οποία παρουσιάζει τα έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών και κυρίως όσα έγιναν μέσω ΕΣΠΑ την τελευταία διετία, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Φετιχιέ τζαμί.

Το μνημείο, ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έχει αποκατασταθεί πλήρως, με τη φωτογραφική έκθεση να αποτελεί το πρώτο πολιτιστικό γεγονός που θα φιλοξενήσει. Μετά το πέρας της, θα δώσει τη θέση της στην έκθεση για τον αυτοκράτορα Αδριανό, που θα περιλαμβάνει και αρχαία αντικείμενα.

«Το Φετιχιέ τζαμί θα λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων είτε φωτογραφικών είτε και ευρημάτων. Ξεκινήσαμε με μια φωτογραφική έκθεση που αφορά όλα τα έργα της ΕΦΑ Αθηνών από το 2015 ως το 2017, ουσιαστικά έργα ΕΣΠΑ, αλλά και τρέχοντα, όπως δραστηριότητες, εκδόσεις, έργα ευπρεπισμού και αναμόρφωσης χώρων, τα πάντα», εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της ΕΦΑ Αθηνών.

Όσον αφορά τα ΕΣΠΑ, πρόκειται για έργα που χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και αφορούσαν αποκαταστάσεις και συντηρήσεις μνημείων, όπως το Ηρώδειο, το Θρασύλλειο και το Ασκληπιείο στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σωτείρας του Κοττάκη στην Πλάκα, τον μεταβυζαντινό ναό της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου, το Φραγκομονάστηρο στην Καισαριανή, τους πύργους στα Αιγόσθενα κι αλλού.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης βρίσκονται πάνω σε καβαλέτα, αλλά ως το τέλος του Αυγούστου θα συμπεριληφθούν και φωτογραφίες τύπου μπάνερ. «Θα τοποθετηθούν και μεγάλες φωτογραφίες που θα δίνουν μια 'θεατρικότητα', κάτι που χρειάζεται ο χώρος, καθώς είναι τεράστιος και πολύ ψηλός», σημειώνει η έφορος αρχαιοτήτων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η φωτογραφική έκθεση στο Φετιχιέ τζαμί είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας της Ρωμαϊκής Αγοράς, δηλαδή 8.00 πμ. ως 5.00 μμ., ενώ υπάρχει πιθανότητα το φθινόπωρο να λειτουργήσει με πιο διευρυμένο ωράριο (8:00 πμ - 8:00 μμ).

Από τον Νοέμβριο στο μνημείο προγραμματίζεται έκθεση για με θέμα τον αυτοκράτορα Αδριανό που θα διαρκέσει όλο το 2018. Ως γνωστόν, φέτος συμπληρώνονται 1.900 χρόνια από την άνοδο του φιλαθήναιου Ρωμαίου αυτοκράτορα στον θρόνο, το οικοδομικό πρόγραμμα του οποίου ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας και σηματοδότησε την αναγέννηση των ελληνικών Γραμμάτων και Επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, πχ ψηφισμάτων που αναφέρονται στον Ρωμαίο αυτοκράτορα, καθώς και αρχαία αντικείμενα. Η μουσειολογική μελέτη της έκθεσης θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Μουσείων.

Το Φτετιχιέ τζαμί, γνωστό και ως Τζαμί του Σταροπάζαρου, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Η ίδρυσή του αρχικά συνδέθηκε με την επίσκεψη του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως κτίσμα του 1458. Ωστόσο, νεώτερες μελέτες σε συνδυασμό με ανασκαφικά δεδομένα οδήγησαν στην αναχρονολόγησή του και την ένταξή του στο β΄ μισό του 17ου αι., πιθανότερα μεταξύ των ετών 1668-1670. Το μνημείο είναι κτισμένο σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό τύπο του «quatrefoil» ή «clover-leaf-cross-in-square», καθώς ο ευρύς κεντρικός τρούλος του στηρίζεται με τη βοήθεια τεσσάρων τεταρτοσφαιρίων σε σταυροειδή διάταξη.

Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Φετιχιέ Τζαμί υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.