ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

“Ψεύτης ή κλέφτης;”

Θα περίμενα ο πρωθυπουργός μιας αριστερής κυβέρνησης να τάσσεται υπέρ της διαφάνειας στην πολιτική και ενός νέου δημοσίου ήθους των πολιτικών προσώπων.  Αντ΄αυτών  ο Αλέξης  Τσίπρας  με όσα διαμηνύει σε διεθνή ΜΜΕ με βάζει σε μεγαλύτερες  υποψίες από όσο οι  διακοπές  του πρέσβη της Βενεζουέλας στο κάμπινγκ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού λοιπόν ο εν Ελλάδι διπλωματικός εκπρόσωπος ενός κράτους που μετρά 120 νεκρούς διαδηλωτές και συλλαμβάνει τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης μπορεί άνετα να χαλαρώνει με ντόπιους ομοϊδεάτες του, γιατί και ο Ελληνας πρωθυπουργός να μην εξαγγέλλει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης  του στην εφημερίδα Guardian;

Γιατί να μην επικαλείται χιμαιρικές αξίες  που δήθεν δημιουργούν πλημμυρίδα χαμογελαστών προσώπων ανά την επικράτεια; Ειδικά εκείνα των χαμηλοσυνταξιούχων και το μεροκαματιάρηδων στη πλάτη των οποίων φόρτωσε η ζημιά 100 δις ευρώ με τα κάπιταλ κοντρόλς και δύο επιπλέον αιματηρά μνημόνια.

Και ποιος του απαγορεύει άραγε να μην φαντασιώνεται ότι βλέπει παντού το λαό να αγαλλιάζει όταν υποθήκευσε σύμπασα τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια; Θέτοντας τη μάλιστα, χωρίς δημοκρατικό έλεγχο, υπό την εποπτεία των σημερινών δανειστών, ακόμη και για την περίοδο που δεν θα είναι πια δανειστές της χώρας.

Έρχεται λοιπόν τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός με επικοινωνιακή πανουργία να μας εκθειάσει την δεδομένη εξαπάτηση στην οποία προέβη έναντι του ελληνικού λαού, με άλλοθι ότι δεν έβαλε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι. Αδυνατώντας μάλλον να αντιληφθεί ότι “τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι” καταφθάνει λαλίστατος για  να παραδεχθεί εμμέσως ότι είναι ψεύτης αλλά όχι  διεφθαρμένος ή ανήθικος. Με αυτό το τρόπο φαίνεται να παραδέχεται να του αποδωθεί η λιγότερο επώδυνη αναμεσα στις δυο, από τις δέκα  εντολές.

Προσωπικά νομίζω ότι το “ου ψευδομαρτηρύσεις “ δεν αποκλείει το “ου κλέψεις” , ενώ σίγουρα η κατάφαση του  τελευταίου προϋποθέτει τη συναίνεση του πρώτου. Παρόλα αυτά θα δεχθώ ότι δεν είναι κλέφτης ούτε αυτός ούτε η κυβέρνηση του. Θεωρώ, ωστόσο, ότι ένας πολιτικός που έχει αποκοπεί από τις κοινωνικές τάξεις, που κάποτε τις εξέφρασε στρεβλά, τις έχει  κοροϊδέψει και ματαιώσει τις προσδοκίες τους, ενώ έχει απολέσει κάθε ανάμνηση του όποιου αγωνιστικού του παρελθόντος, είναι επιρρεπής, αν όχι συνένοχος, στη βαθειά ηθική διάβρωση της χώρας του.

Δεδομένου, ότι ο υποτιθέμενα μεταμελημένος ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπώντας στη διατήρηση της εξουσίας έχει  προσαρμοστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε μορφές  διαχείρισης  που δεν διαφέρουν από αυτές των προκατόχων του, οι εμπλοκές του θα γεννούν  ακατάπαυστα ανισότητα, αδικία και  δυσφορία. Και συνάμα υπόνοιες για λοβιτούρα.

Αν τώρα γίνεται τρικούβερτο γλέντι με τα κονδύλια του προσφυγικού ή αν τα αποθεματικά του ταμείου των μηχανικών στη Τράπεζα Αττικής με εγγύηση τα βοσκοτόπια του  Καλογρίτσα έγιναν θαλασσοδάνεια προς τον ίδιο, μαζι με όσα αλλα προκύψουν είναι ζητήματα που θα ερευνηθούν από τη Βουλή και θα ελεγχθούν κάποτε από τη ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Κυβερνητικές πράξεις, παραλείψεις, διαχειριστικά λάθη, φυσική είτε ηθική αυτουργία σε δόλιες ενέργειες ή σε πράξεις απιστίας, αργά ή γρήγορα θα αξιολογηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες.

Για την ώρα, πάντως, κανείς δεν κατηγορεί άμεσα  τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για φαινόμενα  απάτης και συμπεριφορές “λωποδυσίας”. Οι πολιτικοί της αντίπαλοι επικαλούνται την παροιμιώδη ανεπάρκεια και την ανεκδιήγητη ανικανότητα μιας όλο και πιο συγκεντρωτικής εξουσίας που μοιραία θα τείνει να αποκλίνει από το ηθικό της πρόσημο και θα κατευθύνεται ραγδαία προς τον αμοραλισμό που εμπεριέχει τη διαφθορά.

Υπό αυτό το πρίσμα το δίλημμα “ψεύτης ή κλέφτης” είναι κατά τη γνώμη μου αποπροσανατολιστικό σε μια χώρα φλομωμένη και από τις δυο αυτούς ελεεινούς προσδιορισμούς με τους οποίους κατηγορούνται εκάστοτε τα πολιτικά πρόσωπα. Πόσο μάλλον όταν προβάλλεται σαν επιχείρημα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα από ολόκληρο πρωθυπουργό. Πρωτ’ από όλα γιατί ένας μετρ των δικαιολογιών - ανεξάρτητα αν είναι “ανεπρόκοπος” όπως του προσάπτει ένας “αχαΐρευτος” σαν το Βαρουφάκη- σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.