ΕΛΛΑΔΑ

Αναλυτικά η πρόβλεψη

Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία - Ισχυρά μελτέμια και κίνδυνος πυρκαγιάς

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, περιμένουμε σήμερα Τετάρτη. Τις θερμές ωστόσο ώρες της ημέρας στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ, αλλά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις, ενώ το βράδυ θα στραφούν εκ νέου σε ανατολικούς και θα εξασθενήσουν λίγο.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-41 βαθμούς Κελσίου. Στα επίπεδα των 37-39 βαθμών θα βρίσκονται τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, καθώς και τα νότια τμήματα της Κρήτης. Στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Εύβοια οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν στους 35-36 βαθμούς. Ανάλογες θερμοκρασίες περιμένουμε στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 33 βαθμούς Κελσίου. Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσει το μελτέμι στο Αιγαίο, φτάνοντας κατά τόπους στα επίπεδα των 7 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια στην Αττική με τους άνεμους να πνέουν βόρειους 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα Ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Τον επικίνδυνο συνδυασμό που δημιουργεί η ενίσχυση των ανέμων στην Αττική, την Εύβοια και το κεντρικό Αιγαίο με την αύξηση της καύσιμης ύλης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία 24ωρα επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως σημειώνει ο κίνδυνος ειδικά για την Αττική είναι «τεράστιος» μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Ενώ, όμως, στην ανατολικές και νότιες περιοχές το μελτέμι θα φέρει και μια ανάσα δροσιάς, η δυτική Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι καμίνι με θερμοκρασίες που θα φτάνουν κατά τόπους και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου έχει ως εξής:

Δυστυχώς αλλά ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα επιστρέψει πάλι αφού το μελτέμι θα ενισχυθεί και στο επίκεντρο θα βρεθεί η Αττική, η Εύβοια αλλά και περιοχές του κεντρικού Αιγαίου.

Εκτιμάται ότι οι εντάσεις των ανέμων στις παραπάνω περιοχές θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο και ενδεχομένως ακόμη και τα 9 στην περιοχή της νότιας Εύβοιας.

Το μελτέμι θα δροσίσει αλλά φοβάμαι για πυρκαγιές

Ναι μεν, το μελτέμι δρα ως φυσικό κλιματιστικό για τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας αλλά θα πρέπει όλοι μας να είμαστε απολύτως προσεκτικοί τις επόμενες 3 ημέρες διότι οι ενισχυμένοι άνεμοι θα επηρεάζουν και ηπειρωτικές περιοχές εκτός από τις θαλάσσιες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.