ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλύφθηκε μέσω site

Τσουνάμι φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία - Έκρυβαν τζίρο εκατομμυρίων

Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψαν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί κατάφεραν να αποκρύψουν τζίρο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα 4 ξενοδοχείων με παραπάνω από 300 δωμάτια το καθένα όπου μόνο το μήνα Ιούνιο η απόκρυψη του τζίρου εκτιμάται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για 2 ξενοδοχεία στη Ρόδο, 1 στην Κέρκυρα και 1 στην Ηλεία.

Σε 2 άλλες περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων στη Σαντορίνη και στην Ανατολική Αττική, αυτό που σήμανε συναγερμό ήταν ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν δίστασαν να υποβάλουν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, παρά το ότι σε προληπτικούς ελέγχους που είχαν προηγηθεί, είχαν βρεθεί εκτεθειμένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιήθηκε η τακτική του εφοριακού που παριστάνει τον πελάτη και μένει στο ξενοδοχείο ελέγχωντας τα πραγματικά δεδομένα. Η μέθοδος αυτή σε συνδυασμό με έρευνα σε sites όπως το Booking και το  Trivago για πληροφορίες δήθεν ενδιαφέροντος για το κλείσιμο δωματίων οδήγησε τους εφοριακούς σε «λαβράκι».

Στις πλέον προκλητικές περιπτώσεις ανήκουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που ενώ γνώριζαν ότι βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη έλεγχος της ΑΑΔΕ δήλωσαν μηδενικά έσοδα τον Ιούνιο στις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν τον Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι και οι 712 επιχειρήσεις ήταν και στο περυσινό δείγμα της ΑΑΔΕ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα φέτος να εμφανίσουν αυξημένο τζίρο κατά 21%. Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι η ανωτέρω αύξηση τζίρου οφείλεται κατά 50% στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και των τιμών, αλλά και κατά 50% στη συμμόρφωση που αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Αρχής.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΧΥΖ 13:42 17/08/2017

    Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που αυτή η κυβέρνηση είναι μισητή από την αντιπολίτευση και τα ελεγχόμενα «Μέσα ΜΗΔΑΜΙΝΗΣ Ενημέρωσης κοινώς ΜΜΕ».
    Αυτός είναι και ο λόγος που θα την ψηφίσουν όσοι αγαπούν τον τόπο τους για να μην ξαναπάθουν τά ίδια και να διώξουν μια και καλή την Τρόικα.
    Αυτά δεν τα βλέπαμε και την εποχή της ΝΔ και τού ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου και Βενιζέλου.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.