ΚΟΣΜΟΣ

«Να σταματήσει την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα»

Ανησυχία στο Παρίσι για την εκτόξευση πυραύλου της Τεχεράνης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε το Σάββατο την έντονη ανησυχία του για τη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε το Ιράν και προέτρεψε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να προετοιμάσει μια πλήρη αναφορά σχετικά με την εκτόξευση.

«Η Γαλλία ζητεί το Ιράν να σταματήσει κάθε αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιοχή», ανέφερε η εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας Ανιές Ροματέ-Εσπάν σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κε ντ' Ορσέ.

Το μεγαλύτερο μέρος των κυρώσεων του ΟΗΕ ήρθη πριν από 18 μήνες βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όμως στην Ισλαμική Δημοκρατία εξακολουθούν να επιβάλλονται εμπάργκο όπλων και άλλοι περιορισμοί, οι οποίοι από τεχνικής άποψης δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

Ο Γκουτέρες ενημερώνει κάθε έξι μήνες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, την τήρηση των κυρώσεων και των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ.

Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι δοκίμασε επιτυχώς έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο με δραστικό βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, ενώ διατράνωσε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει το οπλοστάσιο που διαθέτει, αψηφώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.