ΥΓΕΙΑ

Σήμερα και αύριο

Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για την μακροζωία στην Ικαρία

Η μακροζωία, διαχρονικό ζητούμενο ανθρώπων αλλά και επιστημόνων, είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει σήμερα και αύριο στην Αθήνα, το Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος, το οποίο διευθύνει ο έγκριτος καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Η Ελλάδα αλλά και η ελληνική επιστημονική κοινότητα έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα σε ό,τι αφορά τη μακροζωία, όπως αυτά αποτυπώνονται επί σειρά ετών στην επιδημιολογική μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ» που φέρει τη σφραγίδα του κ. Στεφανάδη, και η οποία διενεργείται σε μία από τις πέντε περιοχές της γης με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροβιότητας, το νησί της Ικαρίας.

Η μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ» έχει δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις ιδιαίτερες περιβαλλοντολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί καθώς και για τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων συναφών με τη γήρανση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν τύχει αναγνώρισης από τον διεθνή τύπο και από μεγάλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μέσα από πλήθος δημοσιεύσεων. 

Η καρδιαγγειακή υγεία είναι η πρώτη θεματική ενότητα που θα παρουσιαστεί αναλυτικά καθώς είναι συνυφασμένη με τη μακροζωία. Ζητήματα όπως «Ο υπερτασικός υπερήλικας», «Χοληστερόλη και μακροζωία: Πόσο στενή είναι η σχέση τους;», «Παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα», «Κάπνισμα: ένας εχθρός της μακροζωίας» θα παρουσιαστούν από τους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, αμέσως μετά την έναρξη του συνεδρίου και τους χαιρετισμούς.

Η καρδιαγγειακή υγεία θα παραμείνει στη βασική ατζέντα του συνεδρίου κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του, με έμφαση και στον τρόπο αντιμετώπισης των σχετικών παθήσεων σε σχέση με την ηλικία. «Επεμβατική αντιμετώπιση στεφανιαίας νόσου σε υπερήλικες», «Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής: Υπάρχει όριο ηλικίας;», «Γήρανση ηλεκτρικού συστήματος και καρδιακή βηματοδότηση: Η εμπειρία από τους βηματοδότες νεότερης γενιάς», είναι οι διαλέξεις της 2ης στρογγυλής τράπεζας του διεθνούς συνεδρίου «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος».
«Μακροζωία: Δεδομένα από τη γέννηση και μετά» θα μονοπωλήσουν την 3η στρογγυλή τράπεζα με επιμέρους ενδιαφέροντα θέματα όπως «Εξωσωματική γονιμοποίηση: Έχει επιπτώσεις στη μακροβιότητα;», «Εμβρυικοί και γονεϊκοί παράγοντες μακροζωίας», «Η ανατομία του γήρατος».

Από τη γέννηση η επιστημονική σκυτάλη δίνεται στο…γήρας, με τους ειδικούς να αναλύουν στην επόμενη στρογγυλή τράπεζα θέματα όπως «Ιδιαιτερότητες των λοιμώξεων στην τρίτη ηλικία», «Νεφρική ανεπάρκεια», «Άνοια», «Κατάθλιψη».

Η αυλαία του συνεδρίου πέφτει αύριο με τις φιλοσοφικές διαλέξεις για τη μακροζωία «Υπέργηρος και γεραρός: αρχαία ελληνική φιλοσοφία» και «Αριστεία και μακροζωία στην ομηρική εποχή», καθώς και με την ομιλία ενός μακρόβιου και σπουδαίου Έλληνα, του Μανώλη Γλέζου που θα καταθέσει (και) δικά του βιώματα υπό τον τίτλο «Μακροβιώνοντας σε μία πολύπαθη πατρίδα»!

Το διεθνές συνέδριο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος» πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Χίλτον. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.