ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για το δημοσιονομικό κενό

Έλληνας αξιωματούχος: Ίσως νέα μέτρα το 2018

Ελληνας αξιωματούχος μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους τόνισε πως για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, ωστόσο για το 2018 είναι όλα ανοιχτά.

Χαρακτηριστικά είπε «θα δούμε πως θα πάει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα δούμε και την επισκόπηση δαπανών. Για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Ίσως να υπάρξει το 2018, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το 3,5%». Η δήλωση αυτή βέβαια μπορεί να μεταφραστεί ότι το 2018 αν δεν επιτευχθούν οι στοίχοι να χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων.

Ο ίδιος αξιωματούχος ειδικά για το 2017 επέμεινε πως μπορεί να υπάρξει υπέρβαση του στόχου. «Θα έχουμε εικόνα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τους θεσμούς για το αν η υπέρβαση οφείλεται σε μέτρα μόνιμα ή σε κάποιο έκτακτο παράγοντα».
Παράλληλα διέψευσε και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για καταβολή και φέτος 13ης σύνταξης, κάτι που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
«Εχουμε συμφωνήσει πως αυτή η υπέρβαση δεν θα πάει στις συντάξεις. Ισως πάει στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ή σε αναπτυξιακά προγράμματα».

Ο ίδιος επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι αντίθετη με το αίτημα του ΔΝΤ να διενεργηθεί νέο AQR (έλεγχος ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού) στις τράπεζες. «Δεν θα ζητήσουμε έλεγχο για τράπεζες και αν επιμένει το ΔΝΤ θα τους παραπέμπουμε στους Ευρωπαίους».

Πρόβλημα με το φόρο φυσικών προσώπων
Τέλος παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με το φόρο φυσικών προσώπων, αφού σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για τις ασφαλιστικές εισφορές αποδείχθηκε πως δίνει κίνητρο για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώνουν λιγότερα. Το αποτέλεσμα είναι πως παρατηρείται πρόβλημα στο φόρο φυσικών προσώπων και πλέον αναζητούν τρόπο να το λύσουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.